Hvem kan søke om bistand?
Det er i utgangspunktet kommunene som kan søke om bistand til sikring og miljøtiltak. Dersom grunneiere eller andre ønsker bistand må søknad sendes via kommunen, og kommunen må uttale seg til søknaden før den oversendes NVE.
Distriktsandel
NVE kan dekke inntil 80 % av kostnadene ved et tiltak. Kommunen er ansvarlig for å dekke de resterende 20 %, distriktsandelen. Dersom kommunen ønsker at grunneierne eller andre skal dekke distriktsandelen helt eller delvis, er det kommunen som må ordne dette i form av frivillige avtaler eller pålegg. Naturskadeloven § 24 gir kommunene hjemmel til å kreve utgifter til sikringstiltak refundert av de som eier eller fester eiendom innenfor det området sikringstiltaket beskytter.
Hva inngår i bistand?
Når NVE tar på seg ansvaret for planlegging og gjennomføring av tiltak står NVE for nødvendige utredninger, planlegging, høring og annen saksbehandling frem mot plan som er klar for gjennomføring. Før bygging kan starte, må kommunen garantere for distriktsandelen og påta seg rollen som formell tiltakshaver ved et standard kommunevedtak. Tiltaket må ha dekning innenfor tildelte midler på statsbudsjettet. I byggefasen vil NVE stå for gjennomføring ved bruk av egen anleggsenhet eller ekstern entreprenør. NVE vil også stå for nødvendig byggeledelse og kontraktsoppfølging. Vanligvis vil det ta noe tid fra planen er godkjent til bygging kan starte. Tidspunkt for gjennomføring vil være avhengig av årlige bevilginger til sikringstiltak over statsbudsjettet. Distriktsandelen blir krevd innbetalt underveis, etter medgåtte utgifter.
Om søknaden
Søknaden må spesifisere hva det søkes om bistand til: planlegging og gjennomføring av sikringstiltak, vedlikehold eller ombygging av eksisterende sikringstiltak, eller om det gjelder utredning av fare i forbindelse med planlegging av et sikringstiltak.
For at NVE skal kunne behandle søknaden din uten forsinkelser, må søknaden være så komplett som mulig ved innsendelse.