Pågående prosjekter
Hovedproblemstillingen for prosjektet er hvordan nedstrøms negative konsekvenser knyttet til overvann, flom og skred som følge av inngrep i små nedbørfelt kan minimaliseres. Prosjektet har fokusert på utvikling av kunnskapsgrunnlaget med hydrologiske målinger og analyser, skog som vern mot naturfare, planlegging og saksbehandling av nye tiltak og helhetlig risikostyring gjennom pilotområder (prosjektet har 2 piloter).
NFF skal bidra til at samfunnsøkonomiske konsekvenser av naturfarehendelser kartlegges og legges inn i Kunnskapsbanken eller andre relevante system. Eventuelle årsaker og kilder til informasjon bør også legges inn.
Delprosjektet "Læring etter øvelser og hendelser" ble etablert med bakgrunn i at det er stor variasjon i hvorvidt og hvordan det gjennomføres evalueringer og andre aktiviteter med sikte på læring etter naturhendelser og øvelser. Naturfareforum ønsker et større fokus på ressurs- og kunnskapsdeling slik at vi blir bedre til å løse våre oppgaver både sammen og hver for oss. Hovedmålet er å være en pådriver for, og arrangere aktiviteter med sikte på erfarings- og kunnskapsdeling om læring etter naturfarehendelser og øvelser. Et særlig fokus har vært rettet mot tverrsektorielle problemstillinger relatert til temaet.
Statsforvalteren skal i henhold til sin instruks gi råd, veilede og være pådriver for et målrettet og systematisk arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap i fylket. Statsforvalteren skal blant annet ta initiativ til og tilrettelegge for beredskapsøvelser og andre kompetansehevende tiltak i fylket, samt ta initiativ til og følge opp evalueringer etter øvelser og hendelser for å sikre læring og utvikling av samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeidet lokalt og regionalt. I departementenes instruks for samfunnssikkerhet stilles det krav om at det enkelte departement skal kunne dokumentere at hendelser og øvelser evalueres, og sørge for at funn og læringspunkter følges opp gjennom en ledelsesforankret vurdering og tiltaksplan. Oppfølgingen etter øvelser og hendelser skal ikke anses som avsluttet før alle punktene i tiltaksplanen er fulgt opp tilfredsstillende (.
DSB har laget veiledningsmateriell i planlegging, gjennomføring og evaluering av øvelser.
Samarbeidsgruppen er knyttet til faglige utfordringer i kvikkleireområder.
Formålet med gruppa er å bidra til faglig utvikling og gode råd vedrørende forvaltningspraksis knyttet til faglige spørsmål i områder med kvikkleire - uavhengig av hvor områdene ligger eller hvem som er berørt/er tiltakshaver.
Gruppa skal gjennom jevnlige møter utveksle informasjon og erfaringer med sikte på utvikling av fagfeltet på tvers av etater/virksomheter. Gruppa skal foreslå utviklingstiltak og gi konkrete råd og anbefalinger innenfor relevante saksområder som arealplanlegging, sikring, kartlegging av fare for kvikkleireskred og oppfølging av hendelser. Aktuelle rådgivende aktiviteter kan være (lista er ikke uttømmende):
- faglig utvikling med sikte på bedre og mer effektive metoder
- harmonisering av regelverk og rutiner med sikte på enhetlig sikkerhetsnivå
- forbedringer i veiledningsmateriell
- felles tiltak for kompetanseoppbygging
Forslag om utviklingsprosjekter fremmes for styringsgruppa via sekretariatet. Gruppa kan selv stå for gjennomføring av tiltakene eller foreslå særskilte arbeidsgrupper/ prosjekter. Dette avklares i det enkelte tilfellet.
Gruppa skal gjennom dialog og anbefalinger legge til rette for beslutninger i de ulike virksomhetene som er godt samordnet. Som ellers i Naturfareforum, følger implementering av resultater fra samarbeidsprosjektene ordinære beslutningsrutiner.
Gruppa settes sammen av fagpersonell fra et utvalg av relevante virksomheter.
Gruppa rapporterer til styringsgruppa i Naturfareforum, og kan eventuelt foreslå endringer i mandat og sammensetning av gruppa.
Gruppas sammensetning pr september 2023:
Toril Wiig, NVE (leder) med medlemmer for øvrig fra: Statens vegvesen, BaneNor, DiBk, NGU, NTNU, Nye Veier AS
NFF skal legge til rette for partenes samordning av datagrunnlag og faglig utvikling basert på et helhetlig risikobilde.
NFF skal bidra i diskusjonen om hvordan og hvorfor et samordnet risikobilde er viktig for å kunne ta hensyn til naturfare på en samfunnsnyttig måte.
NFF skal aktivt bidra til å styrke kunnskapsgrunnlaget for politikkutvikling.
NFF skal involvere relevante etater inn i arbeidet med helhetlig risikobilde, også de som eventuelt ikke er med i NFF.
Kommuner og andre aktører på regionalt og lokalt nivå kan ikke ha egen kompetanse på alle typer naturfare og har behov for faglig støtte og veiledning. For en del naturfarer, men ikke alle, er det derfor definert en statlig aktør med fagkompetanse og ansvar for å legge premisser og veilede aktørene i håndteringen av de ulike naturfarene.
Det er etablert en prosjektgruppe med representanter fra ti statlige etater samt KS.
Prosjektet hadde oppstart i januar 2023.
Gruppa går gjennom regelverk, roller og ansvar knyttet til de enkelte naturfarene. Vi vet at det er ulikheter. I prosjektet blir det vurdert om dette er logisk eller om det er behov for endringer.
For vurdering av ansvarsplassering går gruppa gjennom alle ledd i samfunnssikkerhetskjeden. Oppmerksomheten er rettet mot hvordan staten er rigget for å ivareta de ulike naturfarene / fagfeltene. Det blir undersøkt om det finnes en eller flere statlige virksomheter som har ansvar for å frambringe kunnskapsgrunnlag, veilede og stille krav til sikring og forebygging i arealplanlegging og byggesaksbehandling, varsle og gi faglig støtte til beredskap og håndtering, samt ansvar for evaluering etter naturhendelser.
Rapport fra prosjektet ble publisert høsten 2023.