Publisert 12.02.2024 , sist oppdatert 21.02.2024

Store solkraftverk

Nettselskapet kan velge å bygge nett frem til et solkraftverk, men har ikke plikt til det. Solkraftprodusenter som bygger egne anlegg, trenger konsesjon.Nedenfor finner du regler og praksis som gjelder spesielt for store solkraftverk.  

Du kan lese mer om hovedreglene for tilknytning til strømnettet her.  

Solkraftprodusenten kan eie eget anlegg  

Nettselskapet har ikke plikt til å bygge nett helt frem til solkraftprodusenten, men kan velge å tilby det.  

Solkraftprodusenten kan også planlegge, søke om, bygge og drive en ledning til et hensiktsmessig tilknytningspunkt i nettselskapets nett. 

Trengs det konsesjon for å drive solkraftanlegg? 

Det kreves anleggskonsesjon hvis det er nødvendig å bygge transformator, jordkabel eller luftledning med spenning over 1 kV for å drive solkraftanlegget. 

Det kreves ikke anleggskonsesjon for å knytte seg til strømnettet med en ledning når det bare er eieren av anlegget selv som skal eie og bruke ledningen. Forutsetningen er at det er en lavspentledning, og at den bare berører eiendommen som tilhører eieren av anlegget. 

Det kreves heller ikke konsesjon for å levere strøm til kunder gjennom en lavspentledning hvis den samlede hovedsikringskapasiteten ikke overstiger 200 A ved tre faser og 230 V. 

Les mer om konsesjonsbehandling av solkraftverk. 

Det kreves omsetningskonsesjon hvis solkraftanlegget produserer mer enn 1 GWh per år. Denne grensen gjelder samlet produksjon innenfor et organisasjonsnummer. Å få omsetningskonsesjon innebærer at selskapet må separere inntekter og kostnader forbundet med energiproduksjon og -salg. Tekniske og økonomiske data skal rapporteres inn til eRapp årlig.  

Les mer om omsetningskonsesjon.  

Hvis solkraftprodusenten både tar ut og leverer strøm  

En nettkunde med et solkraftanlegg som både tar ut strøm fra nettet og mater strøm inn på nettet via nettselskapets tilknytningspunkt, er en prosument. 

En prosument som mater inn mer enn 100 kW via tilknytningspunktet, må betale fastledd for strømmen som leveres ut på nettet. 

En prosument som ikke på noe tidspunkt mater inn mer enn 100 kW via tilknytningspunktet, regnes som plusskunde. Plusskunder er fritatt fra å betale fastledd for strømmen de leverer ut på nettet. 

Les mer om plusskunder og prosumenter her. 

Borettslag og andre kan dele egenprodusert strøm uten å eie nett 

Nettkunder på samme gårds- og bruksnummer kan utnytte tak- og veggflater til å produsere strøm som de deler, uten å eie nett. Det ble tillatt 1. oktober 2023. Delingen skjer gjennom en virtuell løsning. Borettslag, flermannsboliger, næringsbygg og andre kan altså bruke egenprodusert energi til å dekke eget forbruk.  

Regelen gjelder for produksjonsanlegg opptil 1 MW (1000 kW) som deler strøm med andre kunder på samme gårds- og bruksnummer. 

Se modellen for deling av overskuddsproduksjon av strøm her. 

Slik skal nettselskapet måle forbruk og produksjon 

Strømforbruket til en kunde med et solkraftanlegg skal måles i tilknytningspunktet mellom nettselskapet og kunden.  

Strømproduksjonen i solkraftanlegget skal også måles i tilknytningspunktet mellom nettselskapet og kunden. Men har nettselskapet omsetningskonsesjon, er det en egen bestemmelse som krever måling av netto produksjon (se forskrift om kraftomsetning og nettjenester § 3-4 på lovdata.no). 

Nettoproduksjonen = bruttoproduksjonen i anlegget minus forbruk i eventuelt hjelpeutstyr i forbindelse med produksjonen av strøm, tap i hovedtransformatoren relatert til produksjonen og energi fra en eventuell hjelpegenerator.