Publisert 15.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Skollenborg

Dammen ligger i Numedalslågen fem kilometer sør for Kongsberg, rett ovenfor Labrofossen. Fylkesvei 286 går i bru over elva mellom dammen og det gamle damhuset.

Foto: NVE

Fossen er tørrlagt på grunn av kraftutbyggingen. Labrofossen ble et nasjonalromantisk ikon etter at Thomas Fearnley malte fossen i 1837, et maleri som henger på Nasjonalgalleriet. Vannmengdene brukes i Skollenborg kraftverk, et anlegg fra 1983 innsprengt i fjell nedenfor dammen, og ledes ut igjen i Numedalslågen gjennom en 2100 meter lang utløpstunnel. Skollenborg erstattet Labro kraftverk, bygd i 1910. Det antas å ha stått en dam ved Labro i hvert fall fra 1870-tallet, i forbindelse med at Labro Træsliberi i 1872 skaffet seg rettighetene til fossefallet. Ved 1800-tallets slutt var det et av landets største tresliperier. Den første kraftstasjon på Labro erstattet vasshjulene i 1910.

Tresliperiet var byggherre, og sto for driften. I 1911 kjøpte Drammen kommune sliperiet og kraftverket. I 1917 ble sliperiet nedlagt. I 1917 skal damanlegget ha blitt fornyet for å øke fallhøyden. Dammen skal ha vært en lang overløpsdam. Sin nåværende form, en lukedam i betong med buet overløp mellom de to lukene, fikk dammen i 1986. I 2007 er det anlagt en sikringsdam nedstrøms dammens ene flomluke i det som en gang var Labro kraftverks inntakskanal. Over manøvreringsinnretningene i inntaket til Labro kraftverk ble det i 1927 bygd et hus. Huset er en lang trebygning med pagodeformet tårn, et uvanlig arkitektonisk innslag i vannkraftsammenheng. Det var arkitekten Christian Fredrik Arbo som tegnet huset. Det er Numedalslågens fløtningsmuseum som har utstilling i bygningen i dag. Vassdragsmuseet Labro holder til i den gamle kraftstasjonen.

Relatert informasjon

Kart

Damtype: Betong

Formål: Kraftproduksjon

Byggeår: 1800-tallet/1986

Oppd.m.volum: 0,60 mill.m3

HRV: 126,88

Damtopphøyde: 129,50

Elv: Numedalslågen

Vassdrag: Numedalslågen

Eier: Skollenborg Kraftverk DA

Vurdering og kilder

Dammen er anlagt på et sted med lange tradisjoner for bruk av vannkraft. Stedet rommer alt fra mølledrift, sagbruk, tømmerfløtning og tresliperidrift til dagens elektrisitetsproduksjon. Labro, med flere museer og historiske bygninger og anlegg, er de senere år blitt en viktig kulturell arena. Hele miljøet gir dammen en mangfoldig bakgrunn av stor historisk verdi. Huset, med eldre manøvreringsinnretninger er en arkitektonisk sjeldenhet, og høyner opplevelsesverdien på stedet.

Kilder: