Nettleien dekker transport av strøm og drift av nettet
Strømregningen din består normalt av tre omtrent like store deler:
- nettleie – det du betaler nettselskapet for å transportere strømmen hjem til deg
- strøm – det du betaler til strømleverandøren for strømmen du bruker
- avgifter – merverdiavgift (mva.), el-avgift og Enova-avgift
Nettselskapet bruker også inntektene fra nettleien til å utvikle og drifte nettet effektivt.
Nettleien består av en variabel del og en fast del
Den variable delen av nettleien kalles energiledd og skal dekke kostnader som kan variere, for eksempel strøm som går tapt på veien når strømmen transporteres i nettet. Energileddet kan i tillegg dekke en andel av nettselskapets faste kostnader. Fra 1. juli 2024 skal inntektene fra energileddet maksimalt utgjøre 50 prosent av nettselskapets inntekter fra hver kundegruppe.
Den faste delen av nettleien kalles fastledd og skal være slik at kunden dekker en rimelig andel av de faste kostnadene i nettet, slik som kostnader til bygging, drift, vedlikehold, måling, avregning og fakturering.
Kunder med et lavt strømforbruk betaler mindre i nettleie enn tilsvarende kunder med et høyt forbruk.
Reglene om nettleie finner du i forskrift om kontroll av nettvirksomhet § 14-2 (lovdata.no). Hvis du og nettselskapet ditt er uenige om nettleien, kan dere bringe saken inn for Reguleringsmyndigheten for energi (RME).
Nettselskapet fastsetter nettleien – RME fører kontroll
Nettselskapene har monopol på å forsyne hvert sitt geografiske område med strøm, og de blir derfor regulert av myndighetene. RME bestemmer årlig hvor høye inntekter hvert enkelt nettselskap kan ha. Det er nettselskapet som fastsetter nettleien, mens RME kontrollerer at selskapets inntekter ikke er høyere enn tillatt.
Hvis inntektene er høyere enn tillatt, må selskapet betale differansen mellom faktisk og tillatt inntekt tilbake til kundene gjennom redusert nettleie i årene etter. Har de hatt lavere inntekter enn det som var tillatt, kan de hente inn differansen fra kundene gjennom økt nettleie fremover. Over tid må nettselskapene sørge for at faktisk inntekt er lik tillatt inntekt.
Nettleien varierer fra nettselskap til nettselskap
Det er normalt at nettleien varierer fra nettselskap til nettselskap. Nettselskapene har ulike kostnader forbundet med å eie og drifte nettet, og de har forskjellig fordeling mellom energiledd og fastledd. For eksempel er det som regel dyrere å forsyne et spredtbygd enn et tettbygd område med strøm. Hvor mange kunder nettselskapene kan fordele de faste kostnadene på, har også noe å si. I tillegg virker terrengforholdene inn.
RMEs nettleiestatistikk gir oversikt over nettleien hos de enkelte nettselskapene i Norge.
Nettleieavtalen viser reglene som gjelder mellom deg og nettselskapet
Det er vilkårene i nettleieavtalen som bestemmer hvilke regler som gjelder mellom deg og nettselskapet ditt. Nettselskapene bruker de samme standardvilkårene for alle forbrukskundene sine, og de fleste nettselskapene bruker vilkår som Forbrukertilsynet har forhandlet frem. Derfor bør vilkårene være rimelige og rettferdige.
Du finner en standard nettleieavtale hos Forbrukertilsynet (PDF).
I et borettslag velger styret strømleverandør på fellesmålte anlegg
Bor du i et borettslag eller liknende, er det borettslagets styre (eller en tilsvarende tredjepart) som står som kunde hos nettselskapet på strømmålere som måler forbruket som deles mellom boenhetene. Dette er typisk felleslys, sentralvarme og varmtvann. Styret får informasjon om prisendringer og velger strømleverandør. Det samme gjelder hvis borettslaget av historiske årsaker har fellesmåling av boenhetene. I et slikt tilfelle mister du som individuell kunde derfor en del rettigheter overfor nettselskapet og strømleverandøren, først og fremst muligheten til selv å velge strømleverandør.
Etter dagens regelverk skal boenhetene måles individuelt. Forbruket til hver enkelt boenhet blir derfor normalt målt og avregnet hver for seg. Denne målingen skjer gjennom boenhetenes smarte strømmåler (AMS).
Les mer om individuell måling av boenheter her.
Skal du flytte, må du inngå en ny nettleieavtale
Nettselskapene har monopol i hvert sitt geografiske område. Det betyr at hvis du flytter fra det geografiske området som nettselskapet ditt leverer strøm til, må du inngå en ny avtale med nettselskapet som leverer strøm til det området du flytter til. Du må også informere strømleverandøren din om at du bytter nettselskap.
I tillegg er det viktig at du sier opp avtalen du har med strømleverandøren i boligen du flytter fra, og inngår avtale med en ny strømleverandør i boligen du flytter til. Hvis ikke vil du få leveringspliktig strøm fra nettselskapet i den nye boligen, og det er ofte dyrere enn hvis du har en avtale med en strømleverandør.
Slik kan du få billigere nettleie
Du kan spare nettleie ved å redusere og ved å jevne ut strømforbruket ditt. Du jevner ut forbruket ved å unngå å bruke mye strøm på en gang, for eksempel ved at du ikke kjører mange elektriske apparater den samme timen. Hvis nettselskapet ditt har differensiert energileddet, kan du få lavere nettleie ved å flytte forbruk fra en time med høyere til en time med lavere energiledd.
Det er også lurt å ikke bruke for mye strøm samtidig som andre i området ditt bruker mye strøm. På den måten kan du bidra til å redusere eller utsette behovet for å bygge ut nettet. Det koster mye penger, og kostnadene må dekkes gjennom nettleien. Nye utbygginger medfører dessuten ofte naturinngrep.
Reduser nettleien ved for eksempel å
- lade elbilen om natten
- fordele strømforbruket jevnere utover døgnet
- unngå å bruke mange elektriske apparater samtidig
- kontakte strømleverandøren din og be om råd for å redusere forbruket