Eget rammeverk for pilot- og demonstrasjonsprosjekter
Reguleringsmyndigheten for energi (RME) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker mer innovasjon og verdiskapning i kraftsystemet og har etablert et rammeverk for pilot- og demonstrasjonsprosjekter.
Mange aktører som vil etablere mikronett, trenger anleggskonsesjon for å bygge, eie og drive nettet selv og få unntak fra krav om individuell måling og avregning av boenheter. RME er opptatt av at husholdnings- og næringskunder (sluttbrukere) skal beholde sine rettigheter, og er derfor restriktive med å tillate løsninger som innebærer at sluttbrukere mister rettigheter i kraftmarkedet.
Søknader om å eie, bygge og drive egne mikronett eller energisamfunn må derfor vise at løsningen er samfunnsmessig rasjonell.
Dele fornybar produksjon med andre kunder uten å eie nett
Kunder innenfor et felles gårds- og bruksnummer kan gå sammen om å investere i fornybar strømproduksjon og dele denne strømmen mellom kundene på samme eiendom uten å eie nett.
Se modellen for deling av overskuddsproduksjon av strøm her.
Som hovedregel får bare områdekonsesjonærer tillatelse til å bygge fordelingsnett
Å drive høyspente og lavspente nettanlegg krever konsesjon. Strømnettet i Norge er delt inn i geografiske områder, og i hvert område er det et nettselskap (en områdekonsesjonær) som har konsesjon til å bygge, eie og drive nettanlegg. Med denne konsesjonen følger en leveringsplikt, som innebærer at områdekonsesjonæren plikter å la kunder knytte seg til nettet og å levere strøm til forbrukerne innenfor det området konsesjonen gjelder for.
NVE gir normalt ikke andre enn områdekonsesjonærer konsesjon til å bygge nettanlegg frem til kunder. Hvis dere skal søke om konsesjon for å etablere en løsning som mikronett eller energisamfunn, må søknaden deres derfor vise tydelig hva som gjør løsningen samfunnsmessig rasjonell.