Publisert 15.02.2024 , sist oppdatert 11.03.2025

Energisamfunn og mikronett

Kraftsystemet er i endring, og flere aktører er i gang med innovative pilot- og demonstrasjonsprosjekter. RME og NVE har etablert et eget rammeverk på området

Eget rammeverk for pilot- og demonstrasjonsprosjekter  

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker mer innovasjon og verdiskapning i kraftsystemet og har etablert et rammeverk for pilot- og demonstrasjonsprosjekter 

Mange aktører som vil etablere mikronett, trenger anleggskonsesjon for å bygge, eie og drive nettet selv og få unntak fra krav om individuell måling og avregning av boenheter. RME er opptatt av at husholdnings- og næringskunder (sluttbrukere) skal beholde sine rettigheter, og er derfor restriktive med å tillate løsninger som innebærer at sluttbrukere mister rettigheter i kraftmarkedet. 

Søknader om å eie, bygge og drive egne mikronett eller energisamfunn må derfor vise at løsningen er samfunnsmessig rasjonell. 

Eksempel på prosjekt: FINE-prosjektet

RME har vært partner i prosjektet Flexible Integration of Local Energy Communities into the Norwegian Electricity Distribution System (FINE). Prosjektet, ledet av SINTEF Energi, utforsket hvordan lokale energisamfunn kan integreres i det norske distribusjonsnettet.

Prosjektet startet i 2020 og ble avsluttet i 2024. FINE var et Kompetanse- og samarbeidsprosjekt (KSP) finansiert gjennom Norges forskningsråd.

Prosjektet har blant annet identifisert og kategorisert tre hovedtyper lokale energisamfunn i Norge: rurale energisamfunn med svakt nett, urbane energisamfunn, og industri-/næringsklynger. FINE-prosjektet har også utformet fire ulike scenarier for hvordan lokale energisamfunn kan integreres i distribusjonsnettet: referanse-scenario, konkurranse-scenario, samarbeids-scenario og deltakende scenario.

Du kan lese mer om resultatene på FINE-prosjektets nettsider og i prosjektbanken til Forskningsrådet.

Dele fornybar produksjon med andre kunder uten å eie nett 

Kunder innenfor et felles gårds- og bruksnummer kan gå sammen om å investere i fornybar strømproduksjon og dele denne strømmen mellom kundene på samme eiendom uten å eie nett. 

Se modellen for deling av overskuddsproduksjon av strøm her. 

Som hovedregel får bare områdekonsesjonærer tillatelse til å bygge fordelingsnett 

Å drive høyspente og lavspente nettanlegg krever konsesjon. Strømnettet i Norge er delt inn i geografiske områder, og i hvert område er det et nettselskap (en områdekonsesjonær) som har konsesjon til å bygge, eie og drive nettanlegg. Med denne konsesjonen følger en leveringsplikt, som innebærer at områdekonsesjonæren plikter å la kunder knytte seg til nettet og å levere strøm til forbrukerne innenfor det området konsesjonen gjelder for. 

NVE gir normalt ikke andre enn områdekonsesjonærer konsesjon til å bygge nettanlegg frem til kunder. Hvis dere skal søke om konsesjon for å etablere en løsning som mikronett eller energisamfunn, må søknaden deres derfor vise tydelig hva som gjør løsningen samfunnsmessig rasjonell.