Nedenfor finner du regler og praksis som gjelder spesielt for vannkraftverk.
Du kan lese mer om hovedreglene for tilknytning til strømnettet her.
Nettselskapet har ikke plikt til å bygge nett frem til vannkraftverket
Nettselskapet har ikke plikt til å bygge nett helt frem til vannkraftverket, men kan velge å tilby det.
Hvis ikke nettselskapet ønsker å bygge nett helt frem, kan vannkraftverket selv planlegge, søke om, bygge og drive en ledning til et hensiktsmessig tilknytningspunkt i nettet som nettselskapet peker ut.
Når kreves det konsesjon for anlegg i vannkraftverket?
Det kreves anleggskonsesjon for å bygge, eie og drive høyspente elektriske anlegg i et vannkraftverk (generator, transformator og brytere), altså anlegg med spenning over 1 kV.
Når nettselskapet har påtatt seg å bygge, eie og drive nett frem til vannkraftverket, har ikke NVE praksis for å kreve anleggskonsesjon for anleggene i vannkraftverket (generator, transformator og brytere).
Det kreves ikke anleggskonsesjon for å knytte seg til strømnettet med en ledning når det bare er eieren av anlegget selv som skal eie og bruke ledningen. Forutsetningen er at det er en lavspentledning, og at den bare berører eiendommen som tilhører eieren av anlegget.
Det kreves heller ikke konsesjon for å levere strøm til kunder gjennom en lavspentledning hvis den samlede hovedsikringskapasiteten ikke overstiger 200 A ved tre faser og 230 V.
Hvis vannkraftprodusenten både tar ut og leverer strøm
En nettkunde med et vannkraftverk som både tar ut strøm fra nettet og mater strøm inn på nettet via nettselskapets tilknytningspunkt, er en prosument.
En prosument som mater inn mer enn 100 kW via tilknytningspunktet, må betale fastledd for strømmen som leveres ut på nettet.
En prosument som ikke på noe tidspunkt mater inn mer enn 100 kW via tilknytningspunktet, regnes som plusskunde. Plusskunder er fritatt fra å betale fastledd for strømmen de leverer ut på nettet.