Publisert 04.04.2025

39 millioner i flaskehalsinntekter utbetales i områder med høye kraftpriser

Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) har vedtatt at selskaper i områder med høye kraftpriser skal få utbetalt flaskehalsinntekter fra Statnett tilsvarende 39 millioner kroner for andre kvartal 2025. Utbetalingene kommer nettkundene til gode gjennom lavere nettleie.

- Statnett sine flaskehalsinntekter blir omfordelt direkte til nettselskaper i distribusjons- og regionalnett og sørger for at nettkunder ikke opplever høyere nettleie som følge av høye nettapskostnader, sier seksjonssjef i RME, Roar Amundsveen.

Midlertidig forskrift om bruk av flaskehalsinntekter trådte i kraft 1. november 2022. Ordningen skal bidra til at nettkunder i områder med høye kraftpriser ikke opplever høyere nettleie som følge av høye nettapskostnader. Flaskehalsinntektene kan dekke kostnader knyttet til nettap over 35 øre/kWh.

RME har beregnet en kraftpris per nettselskap for første halvår 2025 der prisen baserer seg på faktiske priser for første kvartal og terminpriser for andre kvartal. Nettselskaper i sør og øst (NO1 og NO2) får utbetalt flaskehalsinntekter i andre kvartal fordi beregnet kraftpris i disse områdene er over 35 øre/kWh.

I vest (NO5) er også kraftpris for første halvår høyere enn 35 øre/kWh, men flaskehalsinntektene de fikk utbetalt i første kvartal, er tilstrekkelig til å dekke behovet for hele første halvår.

I NO3 og NO4, som omfatter Nord-Norge, er beregnet kraftpris lavere enn 35 øre/kWh. Det er derfor ingen utbetaling til selskaper i dette området. Ordningen er innrettet slik at dersom faktiske priser i disse områdene blir høyere enn 35 øre/kWh, vil det tas med i beregningen for senere kvartaler i 2025.

Statnett rapporterte at de hadde 1,7 milliarder kroner i flaskehalsinntekter tilgjengelig til ordningen for andre kvartal 2025. RME vedtar utbetaling av 39 millioner av disse fordi det er tilstrekkelig til å dekke nettapskostnadene over 35 øre/kWh. Den midlertidige ordningen ble innført for at flaskehalsinntektene skulle komme kundene til gode raskere, og den retter seg mot områder med høye kraftpriser. Alle flaskehalsinntekter kommer nettkunder til gode over tid gjennom at tariffene i transmisjonsnettet blir lavere enn de ellers ville blitt.

Kontaketpersoner

Hilde Marit Kvile, seniorrådgiver
e-post: hkv@nve.no

Roar Amundsveen, seksjonssjef
e-post: roam@nve.no

Om ordningen med utbetaling av flaskehalsinntekter

Midlertidig forskrift om bruk av flaskehalsinntekter omfatter flaskehalsinntekter som oppstår mellom budområder internt i Norge og fra mellomlandsforbindelsen til Storbritannia. Les mer om forskriften. Detaljene rundt ordningen er beskrevet i RME rapport 5/2022: Forslag til midlertidig forskrift om bruk av flaskehalsinntekter.

Her kan du lese mer om forskriften

Fakta om flaskehalsinntekter

Flaskehalsinntekter oppstår på grunn av prisforskjeller mellom ulike prisområder, og de tilfaller Statnett. De aktuelle flaskehalsinntektene som kan videreføres til underliggende nettselskaper kommer fra prisforskjellene mellom budområdene i Norge og mellomlandsforbindelsen til Storbritannia.

Historisk har slike flaskehalsinntektene redusert Statnett sin nettleie, og dermed kommet alle nettkunder til gode. I 2022 ble flaskehalsinntektene så høye at de overgikk Statnett sin tillatte inntekt for hele året, derfor ble det besluttet å utbetale disse til underliggende nettselskaper slik at de kommer nettkundene til gode raskere. Ordningen ble videreført ut 2025. Utbetalingen har ingen økonomiske konsekvenser for noen av nettselskapene, de videreføres rett til kundene ved at de erstatter inntekter som nettselskapene ellers måtte ha hentet inn gjennom nettleien.