Høring om ny europeisk forordning om etterspørselsfleksibilitet
En ny europeisk forordning om etterspørselsfleksibilitet skal legge til rette for at mindre aktører kan delta mer aktivt i kraftmarkedene. Nå arrangeres det offentlig høring. Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) oppfordrer alle relevante aktører til å komme med sine innspill.
- Forordningen vil for eksempel gjøre det lettere for en vanlig forbruker å tilby systemoperatørene å slå av ladestasjonen eller varmtvannsberederen i de timene hvor kraftsituasjonen er anstrengt og få betalt for denne tjenesten. Dette vil på sikt bidra til en mer effektiv utnyttelse av kraftnettet, samt en mer effektiv og stabil drift av kraftsystemet, sier Tiril Henriksen Norvoll, leder av seksjon for marked og systemdrift i RME.
Bestemmelsene i forordningen er primært rettet mot nettselskap/systemoperatører og profesjonelle tilbydere av etterspørselsfleksibilitet.
Forordningen legger til rette for mer fleksibilitet
Etterspørselsfleksibilitet inkluderer forbruk, energilagring og distribuert produksjon. Slik fleksibilitet vil være helt sentral i den grønne omstillingen, med en økende andel uregulerbare produksjonsressurser og elektrifisering. Gjennom å utvikle forordningen (også kalt nettkode) for etterspørselsfleksibilitet vil regelverket nå legge til rette for en mer kostnadseffektiv utnyttelse av nettet, der også mindre aktører kan delta mer aktivt i kraftmarkedet.
Forordningen om etterspørselsfleksibilitet har følgende mål:
- Redusere tekniske og regulatoriske barrierer for deltakelse av mindre markedsaktører som tilbyr etterspørselsfleksibilitet
- Sette klare rammer for hvordan systemoperatørene kan anskaffe etterspørselsfleksibilitet i markeder for å håndtere flaskehalser og spenningsproblemer i nettet.
- Legge til rette for en bedre koordinering og datautveksling mellom systemoperatørene
ACER arrangerer offentlig høring
Acer mottok den 8. mai 2024 ENSO-E og DSO-enhetens forslag til en ny europeisk forordning om etterspørselsfleksibilitet. Etter å ha foretatt endringer i forslaget, ønsker nå ACER å høre forslaget før det endelige forslaget oversendes til Europakommisjonen innen mars 2025. Vurdering av om de nye bestemmelsene kan bli EØS-relevant følger vanlige prosedyrer og er politiske myndigheters ansvar.
Mer informasjon om høringen finnes på ACER sine hjemmesider (på engelsk).
Berørte parter oppfordres til å gi innspill. Fristen for uttalelser er 31. oktober 2024
Det arrangeres i den anledning også et webinar 1. oktober 2024. Mer informasjon om dette finnes på ACERs nettsider her (Frist for påmelding er 26. juni 2022).