Publisert 21.08.2024

RME ber ESA avklare tiltak for å bedre prissikringsmulighetene mot Nederland

Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) og den nederlandske reguleringsmyndigheten for energi (ACM) har ikke blitt enige om hvilke tiltak som bør gjennomføres for å bedre prissikringsmulighetene mellom Norge og Nederland. RME ber derfor EFTAs overvåkingsorgan (ESA) om å ta beslutning overfor RME om mulige tiltak.

illustrasjon utenlandsforbindelser. Racecar/RME

ACM vil på sin side be EUs energibyrå (ACER) om å ta en lignende beslutning for Nederland.

- RME mener det er viktig at nye tiltak støtter det eksisterende markedet for prissikring. Vi mener derfor at det bør innføres tiltak i de berørte budområdene framfor langsiktige transmisjonsrettigheter på budområdegrensen NO2-NL, sier Tiril Henriksen Norvoll, seksjonssjef i RME.

ACM ønsker primært at det innføres langsiktige transmisjonsrettigheter utstedt som opsjoner på forbindelsen mellom NO2 og Nederland.

Prissikring gir forutsigbarhet og sikkerhet

Prissikring skal gi muligheter for aktørene i kraftmarkedet til å håndtere fremtidig prisrisiko i de budområdene de driver virksomhet. Dette vil bidra til mer stabil inntekt og lavere risiko for kraftprodusenter, men også til at det blir mer attraktivt å tilby fastprisavtaler til kunder som ønsker det.

Februar 2024 påla RME Statnett å utrede tiltak for å bedre prissikringsmulighetene i norske budområder. Når det gjaldt budområdegrensen mellom NO2 og Nederland, ble RME enig med ACM om å anmode henholdsvis ESA og ACER om seks måneders utsettelse av fristen for å ta koordinerte beslutninger. Ny frist ble satt til den 19. august 2024, men enighet ble ikke oppnådd.

RMEs brev til ESA inkluderer en nærmere beskrivelse og begrunnelse for RMEs og ACMs posisjoner.

kontaktpersoner

Kristin Kolseth, seniorrådgiver
mobil: 92800742

Tiril Henriksen Norvoll, seksjonssjef
Mobil: 92234524