RME endrer praksis og innfører salgsstopp
Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) vil vurdere delvis tilbaketrekking av omsetningskonsesjon for kraftleverandører med alvorlige brudd på regelverket.
Kraftleverandører selger kraft til forbrukerne. En delvis tilbaketrekking av omsetningskonsesjon vil i praksis innebære at en kraftleverandør får forbud mot salg til nye kunder.
- For å verne om strømkundene og tilliten i markedet, er det svært viktig at kraftleverandørene følger regelverket. For å hindre at nye kunder blir skadelidende vil vi derfor vurdere å fatte vedtak om salgsstopp for kraftleverandører med alvorlige brudd, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.
En salgsstopp vil være aktuelt når det er snakk om grove eller gjentatte brudd og det ikke er ønskelig å trekke omsetningskonsesjonen i sin helhet. Samtidig vil eksisterende kunder kunne beholde sitt kundeforhold til kraftleverandøren.
Trenger konsesjon
Alle kraftleverandører i Norge trenger en omsetningskonsesjon fra RME for å selge strøm. RME har anledning til å trekke tilbake denne tillatelsen (helt eller delvis) ved brudd på energilovgivningen, samt annet relevant regelverk som avtaleloven, markedsføringsloven og angrerettloven. Se vår nyhetssak om lovendringen som trådte i kraft 1. juli 2024.
Full tilbaketrekking av en omsetningskonsesjon har store konsekvenser, da kraftleverandøren i praksis blir helt utestengt fra markedet og ikke kan selge strøm lenger. Det påvirker også de eksisterende kundene til leverandøren som kan havne på leveringsplikt eller bli overført til andre leverandører. En delvis tilbaketrekking av konsesjon, som er begrenset til utelukking av nye kunder, vil være et mindre inngripende tiltak.