Publisert 10.10.2023

Systemoperatørene ønsker innspill på europeisk forslag om at mindre aktører kan delta mer aktivt i kraftmarkedene

Det har kommet forslag fra systemoperatørene til ny europeisk forordning om etterspørselsfleksibilitet.

Foto: Herman Dreyer

Formålet med forslaget er å legge til rette for at mindre aktører kan delta mer aktivt i kraftmarkedene. En vanlig forbruker vil for eksempel kunne tilby nettselskapet eller systemansvarlig å slå av ladestasjonen eller varmtvannsberederen i de timene hvor kraftsituasjonen er anstrengt og få betalt for denne tjenesten. Dette vil på sikt også bidra til en mer effektiv og stabil drift av kraftsystemet.

Samarbeidsorganene for systemansvarlige (ENTSO-E) og nettselskap (DSO Entity) har nå lagt forslaget ut på høring. Berørte parter oppfordres til å gi innspill. Fristen for uttalelser er 10. november 2023. Mer informasjon om høringen finnes på ENTSO-E sine hjemmesider (på engelsk).

Innhold i høringen
Forslaget består i hovedsak av fire hoveddeler/-kapitler:

  • Redusere barrierer for å tilby etterspørselsfleksibilitet: Aggregering av forbruksenheter; regler for avregning av tilbudt etterspørselsfleksibilitet; redusert minimum budstørrelse for å kunne delta i balansemarkedene osv.;
  • Forenkling av prosesser for å bli prekvalifisert som aktør i kraftmarkedene: Standardisering av prekvalifiseringsprosessen for standard balansetjenester; deling av informasjon mellom systemoperatører om hvilke aktører som er prekvalifisert; etablering av fleksibilitetsregistre osv.;
  • Markedsdesign for nye lokale markeder for flaskehalshåndtering og spenningsregulering: krav til nasjonale metoder som skal fastsette nærmere detaljer om hvordan de nye lokale markedene bør utformes; rollefordeling mellom nettselskap, systemansvarlig og tredjeparter; grensesnitt med andre eksisterende kraftmarkeder; definisjon av lokale produkter; krav til nettplanleggingsplaner for distribusjonsnettet osv.;
  • Økt koordinering og datautveksling mellom nettselskap og systemansvarlige: Krav til datautveksling; standardisering av koordineringsprosesser; felles prinsipper for flaskehalshåndtering osv.

Mer informasjon i webinar og verksted
I anledning høringen arrangeres det et verksted 13. oktober hvor innholdet vil gjennomgås. Interesserte kan registrere seg her (på engelsk).

I tillegg arrangerer Statnett 30. oktober et et webinar for norske aktører med ytterligere informasjon. Det blir spesielt fokus på norske forhold. Mer informasjon kommer på Statnett sine nettsider.

Videre prosess
Etter høringsfristens utløp skal ENTSO-E og DSO Entity gå gjennom høringsinnspillene og sende et revidert forslag til ACER innen 9. mars 2024. Deretter skal ACER vurdere forslaget og sende en anbefaling sammen med forslag til endringer til Europakommisjonen innen seks måneder. RME vil som medlem av ACER delta fullt ut i dette arbeidet. I denne sammenheng vil det også bli en ny høringsrunde.

Det er Europakommisjonen som til slutt eventuelt vedtar forordning i EU. Det er ikke avklart når dette eventuelt vil skje.

Forholdet til norsk rett
Dersom Europakommisjonen vedtar forordningen, gjelder den kun i EU. Norske myndigheter vil deretter på vanlig måte vurdere om forordningen er EØS-relevant og om den bør innlemmes i EØS‑avtalen. Dersom den innlemmes i EØS-avtalen, vil forordningen gjennomføres i norsk rett på vanlig måte som lov eller forskrift.

Det er først etter dette at forordningen vil kunne gjelde i Norge.