Publisert 26.10.2015 , sist oppdatert 04.03.2025

Fastsettelse av retningslinjer for kapasitetstildeling og flaskehalshåndtering (Capacity Allocation and Congestion Management (CACM))

Formålet med Kommisjonsforordning (EU) 2015/1222 om fastsettelse av retningslinjer for kapasitetstildeling og flaskehalshåndtering er å legge til rette for handel på tvers av landegrensene, mer effektiv utnyttelse av overføringsnettet og økt konkurranse, som alt er til nytte for forbrukerne.

CACM regulerer handel i døgnmarkedet, som fastsetter pris og volum for det påfølgende døgnet, og intradagmarkedet, der det handles kontinuerlig i tidsrommet mellom klareringen i døgnmarkedet og frem til én time før driftstimen. Den nødvendige momentane balansen mellom tilbud og etterspørsel i kraftsystemet sikres i stor grad i disse markedene.

CACM legger også til rette for en mest mulig effektiv bruk av kapasitet for overføring av strøm mellom budområdene, og sammenkobling av de europeiske kraftmarkedene til beste for forbrukerne. Systemoperatører (bl.a. Statnett) og kraftbørser (bl.a. Nord Pool og EPEX) har en rekke oppgaver for å få til dette. CACM legger rammene for samarbeid mellom disse aktørene gjennom krav til utvikling av metoder og vilkår for handel av strøm.

For flere detaljer henviser vi til EØS-notatdatabasen.

Dette er metodene RME har behandlet under CACM

Lenke til MCO-plan (PDF)

Lenke til Nord Pool EMCOs vurdering av MCO-plan (PDF)

Lenke til RMEs vedtak (PDF)

Forslag til metode om inndeling i kapasitetsberegningsregioner (CCR)

RME mottok forslag til metode fra Statnett SF den 13. oktober 2022. Etter å ha vurdert metoden, besluttet RME den 18. november 2022 å be EFTAs overvåkingsorgan (ESA) om å treffe beslutning om metodeforslaget. ESA traff beslutning rettet mot RME den 24. april 2023. Etter å ha vurdert ESAs beslutning, vedtok RME den 18. august 2023 å godkjenne metodeforslaget overfor Statnett. Med dette har RME oppfylt sin plikt etter NEM-forskriften § 2-4 annet ledd til på egnet måte å sørge for at ESAs beslutninger gjennomføres i Norge i tråd med Norges EØS‑rettslige forpliktelser. Statnett plikter etter dette å anvende metoden som systemansvarlig og TSO.

ACERs høring av forslag til korresponderende metode i EU med høringsfrist 25. november 2022

RMEs forhåndsuttalelse den 18. april 2023 vedrørende utkast til ESA-beslutning om CCR

ESAs beslutning rettet mot RME den 24. april 2023

ESAs beslutning rettet mot RME den 24. april 2023 – Vedlegg 1

RMEs vedtak

RMEs vedtak - Vedlegg 1

RME mottok forslagene til metoder fra Nord Pool European Market Coupling Operator AS og EPEX SPOT SE den 8. november 2022. Etter å ha vurdert metodene, besluttet RME den 24. november 2022 å be EFTAs overvåkingsorgan (ESA) om å treffe beslutning om metodeforslagene overfor RME. ESA traff beslutninger overfor RME den 7. februar 2024. Etter å ha vurdert ESAs beslutninger, vedtok RME den 12. april 2024 å godkjenne metodeforslagene overfor Nord Pool European Market Coupling Operator AS og EPEX SPOT SE. Med dette har RME oppfylt sin plikt etter NEM-forskriften § 2‑4 annet ledd til å sørge for at ESAs beslutninger gjennomføres i Norge i tråd med Norges EØS‑rettslige forpliktelser. Nord Pool European Market Coupling Operator AS og EPEX SPOT SE plikter etter dette å anvende metodene som operatører med ansvar for organisering eller drift av markedsplasser for omsetning av elektrisk energi (NEMOer) i Norge.

 

Lenke «RMEs vedtak NP DA» 

Lenke «RMEs vedtak NP DA – Vedlegg 1»

Lenke «RMEs vedtak EPEX DA» 

Lenke «RMEs vedtak EPEX DA - Vedlegg 1»

Lenke «RMEs vedtak NP ID» 

Lenke «RMEs vedtak NP ID – Vedlegg 1» 

Lenke «RMEs vedtak EPEX ID» 

Lenke «RMEs vedtak EPEX ID – Vedlegg 1»