Publisert 26.10.2015 , sist oppdatert 04.03.2025

Fastsettelse av retningslinjer for langsiktig kapasitetstildeling (Forward Capacity Allocation, (FCA))

Formålet med Kommisjonsforordningen (EU) 2016/1719 (FCA) er å sikre at kraftprodusenter, forbrukere, kraftleverandører og andre aktører i strømmarkedet har gode nok muligheter til å sikre seg mot prissvingninger i døgnmarkedet. 

Prisene i døgnmarkedet kan endre seg vesentlig både på kort sikt (fra time til time) og på lang sikt. FCA inneholder krav og prinsipper som skal sikre at det er gode nok muligheter for at forbrukere, kraftleverandører og produsenter av strøm kan sikre seg mot prissvingninger.  

Retningslinjen innebærer blant annet krav om langsiktige transmisjonsrettigheter, eller tilgjengeliggjøring av andre prissikringsprodukter dersom det ikke finnes tilstrekkelige prissikringsmuligheter i markedet. I Norden er de vanligste produktene for prissikring systempriskontrakter og EPAD kontrakter (Electricity Price Area Differentials).  

Retningslinjen inneholder også regler for etablering av metode for beregning av kapasitet mellom budområder framover i tid, etableringen av plattform for auksjonering av langsiktige transmisjonsrettigheter og regler for handel med slike rettigheter.  

Dette er metodene RME har behandlet under FCA

Metoder RME har til behandling

Forslag til metode om den felles plattformen for langsiktig kapasitetstildeling, herunder metode om deling av kostnader til opprettelse, utvikling og drift av plattformen (SAP)

Forslag til metode om fordeling av flaskehalsinntekter ved langsiktig kapasitetstildeling (CID)

Forslag til metode om deling av kostnader som påløper for å sikre bindende fastsatt kapasitet og godtgjøring av langsiktige transmisjonsrettigheter (FCR)

Informasjon om status:

  • RME mottok forslagene til metoder fra Statnett SF den 20. oktober 2022. Etter å ha vurdert metodene, besluttet RME den 3. mars 2023 å be EFTAs overvåkingsorgan (ESA) om å treffe beslutning om metodeforslagene. Etter at ESA har truffet beslutning om metodeforslagene rettet mot RME i henhold til EØS-avtalen vedlegg IV nr. 47, vil RME i henhold til NEM‑forskriften § 2-4 annet ledd på egnet måte sørge for at ESAs beslutning(er) blir gjennomført i norsk rett i tråd med Norges EØS-rettslige forpliktelser.

ACERs høring av forslag til korresponderende metode i EU med høringsfrist 28. november 2022