Søknad om ekspropriasjonstillatelse for ny 420 kV kraftledning Åfjord - Snilldal

Tiltakshaver
STATNETT SF
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
202205147
Status
Annet vedtak
Dato
28.06.2024
Fylke
Trøndelag
Kommune
Indre Fosen, Åfjord, Orkland

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir Statnett konsesjon til enkelte mindre endringer for ny 420 kV kraftledning mellom Åfjord og Snilldal i Trøndelag. Samtidig avslås søknaden om ekspropriasjonstillatelse for anlegget. Begrunnelsen for avslaget er hensyn til reindriften på Fosen.

 

NVE gir tillatelse til Statnett til endringer i konsesjonen for bygging og drift av ny 420 kV kraftledning Åfjord-Snilldal. Endringene innebærer at to reaktorer flyttes fra Aunfjæra muffeanlegg til hhv. Åfjord og Snilldal transformatorstasjoner. Som følge av flyttingen må Åfjord transformatorstasjon utvides noe, men fordelen som oppnås er blant annet at Aunfjæra muffeanlegg blir betydelig mindre enn opprinnelig planlagt. Videre vil Selvneset muffeanlegg få en endret løsning som innebærer at anlegget blir mindre synlig enn den løsningen Statnett har fått konsesjon til tidligere. Det gis også tillatelse til å utvide et massedeponi i Åfjord transformatorstasjon, samt å etablere to nye massedeponier ved Aunfjæra muffeanlegg.


NVE avslår Statnetts søknad om ny ekspropriasjonstillatelse for anleggene. NVE legger til grunn at det er betydelig usikkerhet knyttet til de samlede negative virkningene for reindriften av en ny kraftledning gjennom området til Sør-Fosen sijte. NVE kan ikke utelukke at den nye ledningen sett i sammenheng med allerede negative virkninger for reindriften fra andre eksisterende anlegg, kan innebære en krenkelse av SP. Art 27 for reindriften på Fosen. NVE mener derfor det ikke er godtgjort at fordelene ved ekspropriasjonsinngrepet uten tvil er større enn ulempene.