Publisert 25.11.2024

Analyser av den fremtidige effektbalansen i Norge og Norden

I analysene av norsk og nordisk effektbalanse vurderer vi hvordan den momentane balansen mellom produksjon og forbruk er ventet å utvikle seg framover, i lys av de ventede endringene i kraftsystemet.  

I analysene ser vi ikke på en normal- eller gjennomsnittssituasjon, men setter fokus på ekstremsituasjoner, altså når maksimalt effektbehov sammenfaller med minimum tilgjengelig produksjonskapasitet, for eksempel ved lav magasinfylling og lite vind. Målet er å vurdere hvordan effektbalansen i de mest ekstreme situasjonene kan utvikle seg over tid, og hvordan ulike faktorer påvirker denne utviklingen.  

Tidligere publiserte rapporter

Kontaktperson

Anders Sivertsgård

E-post: ansi@nve.no

Tlf: 95 74 59 90

Fakta: effektbalanse

Hvorfor er effektbalanse viktig? I kraftsystemet må det til enhver være balanse mellom kraftproduksjon og -forbruk hensyntatt kraftutveksling for å sikre frekvenskvaliteten. Frekvenskvaliteten er avgjørende for stabiliteten i kraftsystemet og dermed forsyningssikkerheten. Norge, Sverige, Finland og Sjælland utgjør et felles nordisk frekvensområde. Derfor påvirker også nordisk effektbalanse norsk frekvenskvalitet og forsyningssikkerhet.

Fakta: effekt

Norge forbruker hvert år i underkant av 140 TWh* strøm. Dette forbruket er ikke konstant, men varierer mye både gjennom året og fra time til time. Et mål på denne variasjonen er effekt, som forteller hvor mye strøm som forbrukes til enhver tid. Effekt måles kontinuerlig, men effektforbruk oppgis som gjennomsnittlig strømforbruk per time.  

Det høyeste effektforbruket som er målt i Norge ble målt den 12. februar 2021, og var på i overkant av 25 GW**. For å sikre et stabilt kraftsystem må det til enhver tid være effektbalanse i systemet. Det vil si at det alltid må produseres og importeres like mye effekt i kraftsystemet som det forbrukes og eksporteres.

*1 TWh = 1 milliard kWh
**1 GW = 1 milliard Watt