Kulturminner og kulturmiljøer
Spor etter menneskers 12 000 år lange historie i Norge fins overalt og et vindkraftverk kan ha negative virkninger på disse sporene. Det er ikke bare de enkelte kulturminnene som kan påvirkes, men også det kulturmiljøet de er en del av. På denne siden kan du lese om hvilken innvirkning vindkraftverk kan ha på kunnskapskildene til fortida, og også om hvordan man bør gå fram for å minimere skader.
Om kulturminner og kulturmiljøer - og vindkraft
Vindkraftverk kan påvirke kulturminner og kulturmiljøer. Det kan være både ved direkte inngrep, og indirekte ved at det er utilbørlig skjemmende og dermed påvirker vår mulighet til å oppleve og forstå dem. Kulturminner og kulturmiljøer er spor etter tidligere tiders menneskers liv og virke. Sporene kan være både materielle og immaterielle, synlige og ikke synlige. De gir oss kunnskap om samfunn og ressursutnyttelse som har vært, de gir oss opplevelser som bidrar til vår menneskelige dimensjon, og de representerer bruksressurser som kan nyttes også i dagens samfunn. Kulturminner og kulturmiljøer er en ikke-fornybar ressurs som må forvaltes med omhu til det beste for nåværende og kommende generasjoner.
Kulturminner og kulturmiljøer som er av nasjonal eller vesentlig regional kulturminneinteresse skal alltid vurderes når ulike utbyggingstiltak planlegges. Hvilke kulturminner og kulturmiljøer dette gjelder, er nærmere definert i rundskriv T-2/16 om miljøforvaltningens innsigelsespraksis, kap. 3.8.
Landskap der kulturminner og kulturmiljøer inngår, omhandles på nettsiden Landskap.
Kulturminner og kulturmiljøers sårbarhet for vindkraft
Graden av sårbarhet er relatert til hva slags kulturminne eller kulturmiljø det er, landskapet det ligger i og vindkraftverkets plassering, størrelse og utforming. Dette er relevant for alle inngrep i forbindelse med etablering av et vindkraftverk, som vindturbiner, veier, oppstillingsplasser, kaier, transformatorstasjoner og kraftledninger.
Noen kulturminner vil kunne tåle å ligge i eller i nærheten av et vindkraftverk. Her vil de kriteriene som er lagt til grunn for vekting av verdiene være retningsgivende for hva som vil kunne aksepteres av kulturmiljømyndighetene.
Sumvirkninger av tiltak vil også være en viktig faktor når kulturminnenes sårbarhet for vindkraftverk skal vurderes. Flere store tiltak/anlegg i et område, vil samlet være mer utfordrende for de verdiene kulturminnene og kulturmiljøene representerer; kunnskap, opplevelse og bruk.
Det foreligger foreløpig lite norsk og internasjonal litteratur om hvordan etablering av vindkraftverk påvirker på kulturminner og kulturmiljøer.
Vurdering av påvirkningsfaktorer
Alle tiltak i forbindelse med etableringen av et vindkraftverk kan påvirke kulturminner og kulturmiljøer, direkte og indirekte. Direkte påvirkning er vanligvis fysiske inngrep i kulturminnet/-miljøet, mens indirekte påvirkning kan være av både visuell og fysisk art.
Direkte fysisk påvirkning er situasjoner der tiltaket kommer i fysisk berøring med kulturminnet. Dette kan være en vindturbin som plasseres i et fangstanlegg, eller en atkomstvei som bygges gjennom en steinalderlokalitet eller et verneverdig gårdsmiljø.
Kulturminner er ikke bare det som er synlig over markoverflata. Det kan også være kulturlag under markoverflata. I et kulturlag fins rester etter menneskelig aktivitet. Det kan være redskaper av ulike råmaterialer og typer, og organisk materiale som bein og planterester. Dette er materiale kan påvirkes av endringer i vannmetning og oksygentilførsel. Et vindkraftverk kan indirekte fysisk påvirke kulturlag ved at eksempelvis mikroklima endres, vanngjennomstrømmingen i jorda endres, bekkeløp flyttes. Inngrep i bakken vil kunne endre bevaringsforholdene selv om inngrepet ikke er i selve kulturminnet.
Indirekte visuell påvirkning er avhengig av faktorer som bl.a. topografi, avstand, veier, massetak og turbinenes størrelse. Her ligger også krysningspunktet mot tema landskap, da kulturminner oftest ses i relasjon til det landskapet de ligger i og hvilket kulturmiljø de utgjør.
Et vindkraftverk kan virke skjemmende på kulturminner og kulturmiljøer. Graden av skjemming avhenger av hva slags kulturminne/kulturmiljø det er, type landskap og avstand mellom de synlige tiltakene og kulturminnene/-miljøet. Kulturminneloven har en bestemmelse om at utilbørlig skjemming av automatisk fredete kulturminner er forbudt.
Mer om skjemming av automatisk fredete kulturminner finner du på disse sidene, Utilbørlig skjemming og Bestemmelsens bakgrunn og prinsipielle avklaringer
Hvilke avbøtende tiltak er aktuelle
God planlegging og tidlig involvering av kunnskapsmiljøer er viktig for å kunne finne fram til egnete lokaliteter for vindkraft. Registrering og dokumentasjon av kulturminner og kulturmiljøer i en planleggingsfase utgjør da et viktig grunnlagsmateriale. På bakgrunn av kunnskap fra dette arbeidet, kan man se etter løsninger for å unngå eller minske eventuell konflikt og negativ påvirkning.
Hva kan være et avbøtende tiltak på kulturmiljøfeltet? I forbindelse med utbygging av vindkraftverk, kan det i anleggsfasen være aktuelt med ulike avbøtende tiltak for å unngå at kulturminner skades. For kulturminner som ligger i umiddelbar nærhet til der det skal bygges eksempelvis vindturbiner eller veier, kan man sette opp sperregjerde som et fysisk stengsel mellom anleggsaktivitet og et kulturminne som skal bevares.
Et relevant avbøtende tiltak må ta utgangspunkt i hvilke verdier som er knyttet til kulturminnene og kulturmiljøene. Er det kunnskap, opplevelse eller bruk? Og er det direkte eller indirekte påvirkning?
Avbøtende tiltak på kulturminnefeltet kan være miljøovervåking, forskning og kunnskapsøkning, skjøtsel, tilrettelegging og formidling av kulturminner som er berørt av vindkraftverket.
Lovpålagte undersøkelser ved etablering av vindkraftverk
I forbindelse med planlegging av et vindkraftverk, skal automatisk fredete kulturminner registreres for å kartlegge eventuelle konflikter. En utbygging av et vindkraftverk, der det er konflikt mellom anlegget og automatisk fredete kulturminner, vil normalt kreve en mer detaljert dokumentasjon og eventuelt utgraving av kulturminnene. Dette er lovpålagte oppgaver som kulturmiljøforvaltningen skal gjennomføre og er ikke avbøtende tiltak.
Vurdering av etablerte vindkraftverks påvirkning på kulturminner og kulturmiljøer
Det er etablert flere vindkraftverk i Norge i områder med kulturminner og kulturmiljøer. En evaluering av hvilke konsekvenser etableringene har hatt på kulturminnene og kulturmiljøene er ikke gjennomført. En slik evaluering vil kunne gi en bedre forståelse for hvilke verdier som forringes ved etablering av vindkraftverk. Det vil også kunne bidra til utvikling av et begrepsapparat som vil være nyttig i en eventuell etablering av nye vindkraftverk.
I en evaluering vil alle tiltak som kommer som konsekvenser av vindkraftverket og som påvirker kulturminner og kulturmiljøer, også trekkes inn. En evaluering kan også gi innspill til aktuelle tiltak som kan bidra til å skjerme kulturminnene ved utbygging.
Å samle inngrep for å minske arealbruk er ofte sett på som en fordel. Vindkraftverk er arealkrevende, og sumvirkning av flere og større anlegg er et komplisert tema. I enkelte situasjoner vil dette være å foretrekke, mens det i andre vil være svært uheldig. En evaluering av eksisterende anlegg vil kunne gi kunnskap som er relevant for en slik diskusjon.
Hva trenger vi mer kunnskap om?
Kulturminner og kulturmiljøer er en ikke-fornybar ressurs. De skal i utgangspunktet tas vare på der de er, som grunnlag for kunnskap, opplevelse og bruk. Samtidig er de sårbare for både direkte og indirekte inngrep, og endringer i omgivelsene påvirker opplevelsen og forståelsen av dem.
Overvåking av tap, endring og tilstand for ulike typer kulturminner i utvalgte kommuner har gitt kunnskap om hvordan ulike tiltak påvirker kulturminner og kulturmiljøer. Dette gjelder både fredete kulturminner, og kulturminner og kulturmiljøer fra nyere tid som er registrert som verneverdige. Når det gjelder vindkraftverk, er det liten kunnskap om hvordan slike anlegg påvirker kulturminner og kulturmiljøer, og den som fins er ikke systematisert. Vindkraftverk er i tillegg ofte etablert i områder som i liten utstrekning har vært gjenstand for kulturhistorisk forskning.
Hvordan de ulike elementene i et vindkraftverk innvirker på kulturminner og kulturmiljøer, avhenger av type kulturminne, hvilket miljø de ligger i, utforming, tilstand, innhold og utsagnsstyrke. Det er behov for metodeutvikling for å kunne vurdere og måle virkningene de ulike tiltakene medfører i ulike situasjoner.
Kunnskap om hvilke tiltak som kan gjennomføres for å sikre kulturminnenes og kulturmiljøenes videre bevaring i vid forstand, må utvikles. Dette vil gi kunnskap om hvilke tilpasninger som er mulig og hvilke vilkår som må stilles til en eventuell konsesjon, både med hensyn til undersøkelser før utbygging, overvåking og tiltak som kan settes i verk etter utbygging.
Denne siden er laget av: