Alle vassdragsanlegg i konsekvensklasse 1-4 skal ha en VTA. VTA har det faglige ansvaret for å følge opp sikkerheten ved anleggene, og skal godkjennes av NVE. Godkjenningen er knyttet til person og gjelder for angitte anlegg.
Denne veiledningen utdyper aktuelle bestemmelser i damsikkerhetsforskriften §§ 2-4, 3-1, 3-3 og 3-6, og er basert på gjeldende forvaltningspraksis i NVE og rådet for VTA-godkjenning.
Søknad om VTA-godkjenning skal sendes til NVEs sentrale e-postadresse nve@nve.no med kopi til heff@nve.no. Vennligst benytt både søknads- og praksisskjemaet i høyre kolonne. Husk å legge ved eksamensbevis, karakterutskrifter og annen dokumentasjon som er spesifisert i søknadsskjemaet.
Kvalifikasjonskravene til VTA er gitt i damsikkerhetsforskriften § 3-3, og kan deles inn i fire hovedkategorier. Klikk på elementene under for mer informasjon om kvalifikasjonskravene:
I noen tilfeller vil det være mulig å bli godkjent som VTA selv om kandidaten ikke oppfyller kvalifikasjonskravene i damsikkerhetsforskriften fullt ut. Dette er aktuelt dersom kandidaten har relevant etterutdanning og/eller relevant praksis utover minimumskravet, eller dersom det dreier seg om en liten eier med ett eller få vassdragsanlegg. Klikk under for mer informasjon.
Som hovedregel mener NVE at en VTA kan godkjennes for maksimalt 30-50 vassdragsanlegg, avhengig av anleggenes kompleksitet, konsekvensklasse og geografi. Dette forutsetter at VTA har kvalifisert tilsynspersonell og andre nødvendige fagressurser å støtte seg på i organisasjonen. Antallsbegrensningen tar utgangspunkt i en 100%-stilling som VTA, og forutsetter at VTA ikke engasjerer seg i prosjektledelse eller andre aktiviteter som ikke omfattes av VTAs ansvarsoppgaver, jf. damsikkerhetsforskriften § 2-4.
Dersom antall anlegg overskrider den anbefalte mengden på 30-50 anlegg, kan det være nødvendig med flere VTA-er i samme organisasjon.