Hvem har plikt til å gjennomføre kost-nytteanalyse?
Det er tiltakshaver som må sørge for å gjennomføre en kost-nytteanalyse av mulighetene for å utnytte overskuddsvarme. Det skal skje ved planlegging av følgende typer anlegg:
a. termiske kraftverk med mer enn 20 MW samlet innfyrt termisk effekt
b. industrianlegg med mer enn 20 MW samlet innfyrt termisk effekt som vil ha overskuddsvarme med anvendbar temperatur
c. fjernvarmeanlegg og fjernkjøleanlegg
d. energiproduksjonsanlegg med mer enn 20 MW samlet innfyrt termisk effekt som planlegges tilkoblet i et eksisterende fjernvarme- eller fjernkjøleanlegg
e. datasentre med mer enn 2 MW samlet tilført elektrisk effekt
f. andre anlegg med mer enn 20 MW samlet tilført elektrisk effekt.
For termiske kraftverk, industrianlegg og energiproduksjonsanlegg gjelder plikten også ved omfattende oppgradering av anlegg hvor kostnadene er høyere enn 50 prosent av investeringskostnadene.
Forskriften § 5 unntar flere anlegg fra plikten til å gjennomføre kost-nytteanalyser. Forskriften § 6 åpner i noen tilfeller for fritak etter søknad.
Hva skal kost-nytteanalysen inneholde?
Kost-nytteanalysen skal belyse om det er et lønnsomt potensial for å utnytte overskuddsvarme. Med «overskuddsvarme» menes varme som oppstår i forbindelse med, eller er igjen etter, en produksjon eller en prosess og som er eller kan bli tilgjengelig for andre formål. Varme som det foreligger konkrete og dokumenterbare planer om å utnytte, anses ikke som overskuddsvarme.
En kost-nytteanalyse skal inneholde en vurdering av kostnader og fordeler som kan oppstå ved å gjennomføre følgende tiltak:
a. å drive et termisk kraftverk som et høyeffektivt kraftvarmeverk
b. å oppgradere et termisk kraftverk til å kunne drive høyeffektiv kraftvarmeproduksjon
c. å drive et industrianlegg slik at overskuddsvarmen brukes til å dekke en økonomisk begrunnet etterspørsel
d. å utnytte overskuddsvarme fra nærliggende anlegg og datasentre når nye fjernvarme- eller fjernkjøleanlegg planlegges, eller anlegg for energiproduksjon i eksisterende fjernvarme- eller fjernkjøleanlegg planlegges oppført eller omfattende oppgradert
e. å drive datasentre eller andre anlegg med tilført elektrisk effekt slik at overskuddsvarme brukes til å dekke en økonomisk begrunnet etterspørsel.
Kost-nytteanalysen skal bestå av en oppsummeringsdel og en analysedel
Oppsummeringsdelen skal inneholde en beskrivelse av det planlagte anlegget og av virksomheten, samt hvem som er tiltakshaver og anleggets geografiske plassering. I tillegg skal det oppgis effekt, antatt mengde (GWh), temperatur og form (vann, damp, avgasser eller luft) på overskuddsvarmen, og antatt driftstid. Hvilke opplysninger som skal gis følger av § 8 i forskriften.
Analysedelen skal inneholde den bedriftsøkonomiske analysen og en enkel beskrivelse av prosjektet i et samfunnsøkonomisk perspektiv, inkludert ikke-prissatte virkninger. Det skal også gjøres en analyse av minst ett alternativ hvor overskuddsvarme blir utnyttet. Den bedriftsøkonomiske analysen skal inneholde opplysninger om og beregninger av anleggets investeringskostnad, årlige løpende kostnader til drift og vedlikehold og årlige løpende inntekter. Analyse skal også si noe om pris på elektrisk kraft i det aktuelle området, nåverdiberegninger, diskonteringsrente og anleggets antatte økonomiske levetid.
I kost-nytteanalysens analysedel skal de valg og beregninger som er gjort og de tidshorisonter som benyttes i forbindelse med beregningen, begrunnes.
For anlegg med overskuddsvarme skal analysen ta hensyn til det planlagte anlegget og alle aktuelle eksisterende eller potensielle etterspørselspunkter for varme som kan forsynes fra anlegget. Kost-nytteanalysen skal minst ta i betraktning etterspørselspunkter som vil ligge innenfor en radius på 2 km i luftlinje fra anlegget.
Omfanget av kost-nytteanalysen skal stå i forhold til mengden anvendbar overskuddsvarme anlegget antas å ville ha.
Hvilke opplysninger som skal gis i analysedelen følger av § 9 i forskriften.
Andre skal gis mulighet til å komme med innspill
Før kost-nytteanalysen ferdigstilles og sendes til godkjenning, skal lokale og regionale myndigheter, nettselskap og fjernvarmeselskap i nærheten og andre relevante næringsdrivende involveres. De skal kontaktes skriftlig og gis mulighet til å komme med innspill med minst fire ukers frist.
Oppsummeringsdelen skal inneholde en beskrivelse av denne gjennomføringen og eventuelle mottatte innspill.
Innsending og godkjenning
Kost-nytte analysen kan sendes på epost til nve@nve.no og merkes med «P25-00011 Kost-nytte analyse overskuddsvarme».
Før bygging settes i gang, må kost-nytteanalysen være godkjent av NVE. Det er selve byggeprosessen, dvs. det fysiske arbeidet, som ikke må settes i gang før kost-nytteanalysen er godkjent. Dette inkluderer planering og omfattende rydding som gjøres med tanke på å bygge og fullføre det planlagte anlegget.
Det er ikke noe i veien for å utarbeide tegninger eller sende inn andre søknader før godkjenning er gitt. Meddelt igangsettingstillatelse er ikke avgjørende for når bygging anses for å være satt i gang.
NVE kan, i samråd med kommunen og fylkeskommunen, stille som vilkår for godkjenningen at overskuddsvarmen utnyttes, dersom kost-nytteanalysen viser at fordelene ved dette er større enn kostnadene (positiv kost-nytte). NVE kan også sette som vilkår at det legges til rette for fremtidig utnyttelse dersom dette gir mulighet for vesentlig framtidig positiv kost-nytte. Dette gjelder ikke for datasentre og anlegg med tilført elektrisk effekt.
Frister
Det er ingen bestemt frist for innsending, men kost-nytteanalysen må være godkjent før bygging eller oppgradering settes i gang. Ettersom andre skal involveres og gis en frist på fire uker til å komme med innspill, bør kost-nytteanalysen påbegynnes i god tid før byggestart er planlagt. En kost-nytteanalyse har også mest for seg tidlig i planleggingsfasen, slik at det er mulig å ta høyde for funnene i analysen.
Veileder til forskriften og invitasjon til innspillmøte
NVE arbeider med en veileder til forskriften og inviterer i den anledning aktører til et digitalt innspillmøte tirsdag 25.2.2025 klokken 12:00 – 15:00.
Påmelding til Mohamed Abdirashid moab@nve.no
Kontaktinformasjon
Fagansvarlig:
- Dag Arne Høystad, daho@nve.no
- Jens Petter Kirkhus Johansen, jepj@nve.no
Seksjonssjef:
Maren Aschehoug Esmark, mesm@nve.no
Digital innspillmøte
Dato: 25.02.2025
Tid: Klokka 12:00 - 15:00
Påmelding til møtet: sendes til Mohamed Abdirashid på moab@nve.no