Myndigheter som forvalter ulike allmenne interesser er viktige høringsparter i NVEs behandling av søknader om vannkraftanlegg. Lokale sitter ofte med god kunnskap om tiltaksområdet og verdier.
Hva ønsker vi at dere gir innspill på?
Ved søknader om vannkrafttiltak som kan ha store virkninger på allmenne interesser vil søknaden kunngjøres og sendes ut på offentlig høring. Dette innebærer at alle som har meninger om saken kan uttale seg. I saker NVE anser som mindre omfattende vil saken sendes på begrenset høring til berørt kommune, fylkeskommune, Statsforvalter og eventuelt andre relevante parter. Under kan dere lese hva vi ønsker at dere som myndigheter gir innspill på i de ulike type sakene vi sender på høring.
Innsigelse
Reglene om innsigelse skal sørge for at det kun gis tillatelse til prosjekter som er i tråd med nasjonale, samiske og vesentlige regionale interesser. Det er fylkeskommunene, Sametinget og statlige fagetater som kan fremme slike innsigelser. I tillegg kan kommuner fremme innsigelse dersom vannkraftanlegget kan ha vesentlig (negativ) betydning for kommunens innbyggere, for næringslivet, kommunens virksomhet eller planlegging eller for natur- og kulturmiljøet i kommunen.
Regjeringen har gitt en oversikt over myndigheter med innsigelseskompetanse i plansaker. Det vil i hovedsak være de samme myndighetene som har innsigelseskompetanse ved konsesjonssøknader for vannkraft. Listen er gitt i vedlegg til rundskriv H-2/14. Myndighetene med innsigelseskompetanse vil også ha klagerett.
Retten til innsigelse ved søknader om vassdragskonsesjon er gitt i vannressursloven § 24 og vassdragsreguleringsloven § 12. For søknader om anleggskonsesjon er regler om innsigelse gitt i energiloven § 2-1. Disse bestemmelsene viser til bestemmelsene om innsigelse i plan- og bygningsloven §§ 5-4 til 5-6.