Her finner du informasjon om søknadspliktige tiltak og endringer som kan være aktuelle etter du har fått vassdragskonsesjon. Kravet til søknadene og saksbehandlingsrutinene vil variere avhengig av tiltakets type og størrelse.
NVE kan gi tillatelse til midlertidige fravik fra manøvreringsreglementet i tilfeller der det er nødvendig i forbindelse med reparasjon og vedlikehold eller ved akutte faresituasjoner som flom.
Konsesjoner gitt etter vannressursloven og vassdragsreguleringsloven har vilkår om at du må starte å bygge vannkraftanlegget innen fem år. Konsesjonær kan søke om å forlenge denne fristen med inntil fem nye år, men har ikke rettslig krav på å få forlenget fristen.
Søknad om forlenget byggefrist sendes til NVE via e-post til nve@nve.no eller med vanlig post. Hvis du ønsker å forlenge fristen til en konsesjon gitt etter vannressursloven (småkraftverk), må søknaden sendes innen konsesjonens opprinnelige byggefrist. Dersom søknaden ikke er sendt innen fristen, vil konsesjonen falle bort og ikke lenger være gyldig. Da må du søke om ny konsesjon. Er konsesjonen gitt etter vassdragsreguleringsloven (store vannkraftverk og reguleringer) kan søknaden også sendes inn etter at byggefristen har utløpt.
I saksbehandlingen vil NVE vurdere om det har oppstått nye forhold som nødvendiggjør ytterligere utredninger av hensyn til natur og miljø eller brukerinteresser i vassdraget. Dersom det foreligger ny vesentlig informasjon, kan NVE avslå en søknad om forlenget byggefrist eller sette ytterligere merknader som kan avbøte nye ulemper som er påvist.
En planendring er en søknad om endring i en gitt konsesjon, der vannkraftanlegget ikke er bygd eller er under bygging. Det er ikke mulig å søke om planendring for et vannkraftanlegg som NVE har avslått. Hvis endringene er så små at de faller inn under det som allerede ble vurdert i konsesjonen, kan dette godkjennes som en del av detaljplanen. Dersom du ønsker å gjøre endringer ved et vannkraftanlegg som allerede er utbygd, se opprustning og utvidelse.
Må jeg søke om planendring?
Du må søke om planendring dersom tiltaket kan føre til…
- større endringer eller endringer som ligger utenfor det som allerede er konsesjonsgitt
- at nye områder som ikke er kartlagt for biologisk mangfold blir berørte
- at ulempene for allmenne interesser blir større enn for den konsesjonsgitte planen
- at fordelene ved tiltaket reduseres
Søknad om planendring sendes til NVE via e-post til nve@nve.no eller med vanlig post. Søknaden skal legge vekt på de omsøkte endringene, sammenlignet med det som er konsesjonsgitt. I tillegg bør en planendringssøknad inneholde følgende (listen er ikke uttømmende):
- Teknisk plan som beskriver endringene. Endringene skal synliggjøres i en tabell og vises på kart.
- Hvis planendringen berører nye arealer eller kan medføre vesentlig virkninger for miljø og samfunn, skal det gjennomføres ny utredning. Se krav i NVEs veileder for konsesjonssøknad vannkraftverk.
- Nytt hydrologisk grunnlag som viser endringen i forhold til den konsesjonsgitte planen, dersom planendringen medfører endringer i utnyttelse av vannet.
Endringer i generator- og transformatorstørrelse vil normalt kreve en ny anleggskonsesjon. Se NVEs krav til avklaring av nettkapasitet for mer informasjon.
Opprusting og utvidelse (O/U) av vannkraftverk omfatter tiltak som modernisering, effektivisering og ombygging av eksisterende vannkraftverk. Tiltak som er utenfor rammene gitt i konsesjonen krever en ny konsesjonsbehandling.
Dersom en eier ikke ønsker å drifte eller vedlikeholde et vannkraftanlegg, skal det legges ned. Hovedregelen er at hele anlegget skal fjernes, og vassdraget så langt som mulig skal tilbakeføres til slik det var før anlegget ble bygd. Hvis eier ønsker å gjennomføre nedleggingen på en annen måte, eller nedleggingen kan føre til påtakelig skade eller ulempe for allmenne interesser, må eier få konsesjon til å legge ned vannkraftanlegget. Dersom det er en regulering eller overføring som skal legges ned, må eieren få tillatelse fra Kongen eller Stortinget.
Andre muligheter for konsesjonær til å endre på eller fornye sin konsesjon
Vassdragsreguleringsloven § 9 og åpner for at konsesjonær selv kan søke om å endre betingelsene som er fastsatt i en konsesjon. Dette omfatter endringer i manøvreringsreglementet. Ellers er adgangen til å endre manøvreringsreglementet knyttet til vilkårsrevisjoner og omgjøringer. Det er også vanlig at konsesjoner har vilkår som åpner for å justere manøvreringsreglementet dersom det viser seg at reguleringen medfører vesentlige, uforutsette virkninger.
Søknad om endringer etter vregl. § 9 sendes til NVE via e-post eller med vanlig post. Deretter skriver NVE en innstilling til Energidepartementet (ED), som fatter avgjørelse.
Endring av tidsbegrenset konsesjon til ubegrenset tid
En del konsesjoner til selskaper og reguleringsforeninger er gitt med en tidsbegrensning på 50 eller 60 år. Dersom eierforholdet er endret slik at minst 2/3 kan regnes som offentlig eierandel, kan konsesjonene etter søknad endres til å gjelde på ubegrenset tid. Dette følger av vregl. § 9, jf. vannfallrettighetsloven § 5. Søknaden sendes til ED.
Fornyelse/søknad om ny konsesjon etter utløpt konsesjonstid
Fornyelse av konsesjoner er kun aktuelt for konsesjoner gitt etter vassdragsreguleringsloven med tidsbegrensning. Når konsesjonstiden utløper må det søkes om ny konsesjon. Konsesjonsmyndigheten står fritt til å gi ny konsesjon eller avslå søknaden, helt eller delvis. I de fleste tilfeller vil vurderingene først og fremst dreie seg om nye vilkår og en vurdering av manøvreringsreglementet. Kongen er konsesjonsmyndighet.