Publisert 16.07.2024 , sist oppdatert 13.09.2024

Konsesjonspliktvurdering av vannkrafttiltak

Vannkrafttiltak som kan være til nevneverdig skade eller ulempe for allmenne interesser i vassdraget, må ha konsesjon. Dersom det er usikkert om tiltaket trenger konsesjon, kan tiltakshaver be NVE vurdere konsesjonsplikt.

Denne siden gir informasjon om konsesjonspliktvurdering av de fleste vannkrafttiltak. Hvis du skal søke om konsesjonspliktvurdering av mikro- og minikraftverk, av vassdrag- og grunnvannstiltak slik som vannuttak til ulike formål og fysiske inngrep i vannstrengen, eller av nedlegging av dammer som er brukt til andre formål enn vannkraft, se denne siden.

Hva er en konsesjonspliktvurdering?

En konsesjonspliktvurdering er en vurdering av det konkrete tiltaket og hvilke skader og ulemper dette kan føre til for allmenne interesser. Det er ikke like omfattende som en søknad, og det er ikke krav om at tiltakshaver gjør utredninger før forespørselen sendes til NVE. Det er imidlertid en fordel om tiltakshaver beskriver kjente allmenne interesser innenfor tiltakets influensområde. NVE vil også selv innhente informasjon om tiltakets forventede virkninger, blant annet ved å sende forespørselen på en begrenset høring til lokale myndigheter.

Konsesjonspliktvurderingen skal kun ta stilling til om konsesjonsplikt foreligger eller ikke. NVE har i utgangspunktet ikke anledning til å sette vilkår, men vi kan sette forbehold om at tiltaket gjennomføres slik det er beskrevet i forespørselen (med for eksempel avbøtende tiltak). Parter i saken og de med rettslig klageinteresse kan klage på vedtaket om et tiltak er konsesjonspliktig eller ikke. Dersom tiltaket er konsesjonspliktig, må det søkes om vassdragskonsesjon. Dersom det ikke er konsesjonspliktig, kan tiltaket isteden behandles av kommunen etter plan- og bygningsloven.

Når bør du be om en konsesjonspliktvurdering?

De fleste småkraftverk og store vannkraftanlegg vil medføre nevneverdige ulemper for allmenne interesser og trenger konsesjon. Konsesjon kan gis hvis fordelene er større enn ulempene, og det kan settes vilkår om avbøtende tiltak. NVE anbefaler at tiltakshaver søker om konsesjon hvis du skal bygge et nytt kraftverk med en installert effekt over 1 MW. Dersom det er tvil om et tiltak er konsesjonspliktig eller ikke, bør du sende NVE en forespørsel om vurdering av konsesjonsplikt.

Opprusting og utvidelse

Tiltak som effektivisering, utvidelse og ombygging av vannkraftverk kan være konsesjonspliktige. Større tiltak som er utenfor rammene til konsesjonen kraftverket allerede har krever ny konsesjonsbehandling. Dette gjelder for eksempel dersom tiltaket innebærer vesentlig endringer i vannføring eller vannstand, eller berører allmenne interesser i vesentlig grad.

  • Tiltaket innebærer endring av eksisterende reguleringskonsesjon
  • Vannkraften øker med minst 500 naturhestekrefter i ett eller flere vannfall som utnyttes under ett 
  • Vannkraften øker med minst 3 000 naturhestekrefter i hele vassdraget

NVE anbefaler at du søker om konsesjon for opprustnings- og utvidelsesprosjekter hvis du kan svare ja på et eller flere av spørsmålene nedenfor:

  • Ligger tiltaket i verna vassdrag?
  • Kan tiltaket påvirke vannstanden i innsjø/tjern oppstrøms inntak?
  • Kan tiltaket påvirke vannføringen i vassdraget i vesentlig grad?
  • Planlegges tiltaket uten slipp av minstevannføring tilsvarende minimum alminnelig lavvannføring i vassdrag med årssikker vannføring?
  • Er det registrert forvaltningsmessig verdifulle naturtyper eller arter (for eksempel rødlistede, utvalgte naturtyper og prioriterte arter) med tilknytning til vassdraget som blir berørt?
  • Berører tiltaket anadrom strekning i nasjonale laksevassdrag?
  • Berører tiltaket andre allmenne interesser i vesentlig grad?

Nedlegging av vannkraftanlegg

Dersom en eier ikke ønsker å drifte eller vedlikeholde et vannkraftanlegg, skal det legges ned. Hovedregelen er at hele anlegget skal fjernes, og vassdraget så langt som mulig skal tilbakeføres til slik det var før anlegget ble bygd. Hvis eier ønsker å gjennomføre nedleggingen på en annen måte, eller nedleggingen kan føre til påtakelig skade eller ulempe for allmenne interesser, må eier få konsesjon til å legge ned vannkraftanlegget. Dersom det er en regulering eller overføring som skal legges ned, må eieren få tillatelse fra Kongen eller Stortinget.

Hvis du ønsker å legge ned et vannkraftanlegg og er usikker på om det er konsesjonspliktig, ber vi om at du sender oss en forespørsel om konsesjonspliktvurdering.

Last ned

NVE_Ikon_RGB_UtenTekst_KonsesjonMal for forespørsel om vurdering av konsesjonsplikt for nedlegging av vannkraftanlegg

  • anlegget som skal legges ned er et regulerings- eller overføringsanlegg som har konsesjon etter vassdragsreguleringsloven
  • nedleggingen kan føre til påtakelig skade eller ulempe for allmenne interesser
  • deler av vannkraftanlegget skal stå igjen etter nedleggingen
  • vassdraget ikke skal tilbakeføres så langt som mulig til forholdene slik de var før vannkraftanlegget ble bygd
  • vannkraftanlegget er et kulturminne
  • vannkraftanlegget ligger innenfor et verneområde og nedleggingen kan påvirke verneverdiene
  • nedleggingen kan føre til økt naturgitt fare eller skade

Hvordan sender jeg en forespørsel om konsesjonspliktvurdering?

Benytt våre maler for å utarbeide en forespørsel om konsesjonsplikt. Malene inneholder veiledning til hva forespørselen skal inneholde. Bruk tid på å utarbeide en god forespørsel. Det kan være behov for faglig bistand fra konsulenter eller for å svare ut kravene. Ikke alle tiltakene har maler, så velg den som gir deg best grunnlag for å beskrive ditt tiltak. Maler for vassdrags- og grunnvannstiltak, mini- og mikrokraftverk og nedlegging av vassdragsanlegg finner du på denne siden.

For vurdering av konsesjonsplikt for vannkrafttiltak, skal du sende forespørselen og eventuelle vedlegg til på e-post til nve@nve.no.