Publisert 12.07.2024 , sist oppdatert 13.09.2024

Saksbehandling og prioritering

Alle saker NVE mottar vil bli behandlet, men når vi får mange søknader må vi prioritere. Denne siden inneholder en oversikt over hvordan NVE vil prioritere vannkraftsaker fremover.

Prinsipper for NVEs prioriteringer av vannkraftsaker

NVE forventer at vi vil få inn flere konsesjonssøknader om større vannkraftprosjekter og regulerbar kraft framover. Disse vil bli høyt prioritert hos NVE, fordi de kan bidra med betydelig kraftproduksjon og er viktige for fleksibilitet til kraftsystemet og flomdemping . I tillegg til regulerbar vannkraft vil NVE prioritere tiltak i vannkraftsektoren som kan bidra til at vi når miljømålene fastsatt i de regionale vannforvaltningsplanene. Dette gjelder både vilkårsrevisjoner og andre saker som er bidrar til å ivareta viktige miljøverdier og en god vassdragsforvaltning.

Hovedprinsippet for å ta konsesjonssøknader og forespørsler om konsesjonspliktvurderinger til behandling er først til mølla. Det vil si at søknader tas til behandling basert på tidspunktet de er kommet inn til NVE. For å sikre at de viktigste sakene tas til behandling først, har NVE utarbeidet prioriteringskriterier. Dette betyr at enkelte søknader kan bli prioritert opp eller ned. I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt å samkjøre behandling av saker i samme område.

Kriterier for å prioritere saker opp

Å bli prioritert opp innebærer at en søknad eller som oppfyller visse krav vil tas raskere til behandling enn sin innkomne dato skulle tilsi. Vi prioriterer opp følgende saker:

  • Vilkårsrevisjoner og andre miljøforbedrende tiltak  i vassdrag med miljømål
    Tiltak innenfor vannkraftsektoren som bidrar til å nå godkjente miljømål i vannforvaltningsplanene innen vedtatte frister
  • Ny regulerbar kraft i større vannkraftanlegg
    Nye store vannkraftprosjekter som også eventuelt kan bidra med vesentlig regulerbar kraft og flomdemping
  • Opprusting/utvidelse av større vannkraftanlegg
    O/U-prosjekter og konsesjonspliktvurdering av tiltak knyttet til større vannkraftanlegg. Disse kan bidra til å øke utnyttelse av vannkraftpotensialet i allerede utbygde vassdrag.

Prioritering av vassdrag med miljømål

Norge er delt inn i vannregioner, og hver region har en vannforvaltningsplan som skal bidra til å styrke hensynet til natur og miljø i vassdrag. I 2022 godkjente Regjeringen planene som skal gjelde for 2022-2027. I disse planene har regjeringen prioritert til sammen 144 elvestrekninger som i dag er påvirket av vannkraft. Prioriteringen innebærer at det skal gjennomføres miljøforbedrende tiltak som kan gi krafttap, for å kunne nå fastsatte miljømål. Miljømålene skal sikre at vi har et godt vannmiljø og en bærekraftig bruk av vannet.

NVE skal bidra til at miljømålene oppnås for elver og innsjøer som er påvirket av vannkraft. Vi har flere virkemidler for å rette opp miljøskader som følge av utbygde vannkraftanlegg. De viktigste er å gjennomføre vilkårsrevisjoner, å kalle inn vannkraftanlegg uten konsesjon til konsesjonsbehandling og å behandle søknader om omgjøring av eldre konsesjoner.

Les mer om vilkårsrevisjoner, innkallinger og omgjøringer

Kriterier for å prioritere saker ned

  • Konsesjonspliktvurderinger av mindre vannkraftanlegg
    Forespørsler om å vurdere konsesjonsplikt for vannkraftanlegg som fører til en liten økning i kraftproduksjon og/eller effekt
  • O/U i eksisterende småkraftverk
    Opprustnings- og utvidelsesprosjekter som fører til en liten økning i kraftproduksjon og/eller effekt
  • Planendringer for konsesjonsgitt småkraft
    Planendringer som fører til en liten økning eller reduserer kraftproduksjon og/eller effekt
  • Ufullstendige søknader
    Søknader om nye vassdragsanlegg eller O/U-prosjekter som ikke er i tråd med NVEs digitale veileder for utforming av meldinger og søknader om vassdragskonsesjon, og som har vesentlige mangler. Dette gjelder uavhengig av anleggets størrelse.