Når det blir gitt konsesjon til vannkraftutbygginger blir det ofte fastsatt vilkår som begrenser muligheten til å manøvrere, av hensyn til allmenne interesser. Typiske vilkår er minstevannføring, restriksjoner på brå vannføringsendringer og installering av omløpsventil. På denne siden finner du vanlige temaer vi vurderer i forbindelse med manøvreringsreglement.
Krav om vannslipp
Dersom et vannkraftanlegg kommer i konflikt med naturmangfold, friluftsliv eller landskapsopplevelse vil NVE som regel sette vilkår om minstevannføring. Det betyr at konsesjonær må sørge for at det minst skal slippes en viss mengde vann på den berørte elvestrekningen. Slipp av minstevannføring er et viktig avbøtende tiltak for å avbøte negative konsekvenser for allmenne interesser. Samtidig kan slipp av minstevannføring redusere kraftproduksjonen og fleksibilitet. Det har vært vanlig å sette minstevannføringen på et nivå tilsvarende 5-persentilen for den laveste vannføringen sommer og vinter. Det vil si den vannføringen som underskrides fem prosent av tiden. Det kan også være aktuelt å sette vilkår om miljøbasert vannføring, der vannføringen tilpasses til for eksempel fiskens levesyklus. Andre vannslipp kan også være aktuelle, eksempelvis større vannslipp for å oppmuntre fiskens oppvandring i elva, eller spyleflommer for å skylle ut sedimenter. NVE vurderer både behovet for ulike vannslipp, og om fordelene er større enn ulempene ved å innføre slike avbøtende tiltak.
Restriksjoner på magasinfylling og -tapping
Magasinfylling- og tapping dreier seg om hvor raskt vannstanden i et magasin endrer seg, og om magasinet skal holdes høyt eller lavt i visse perioder av året. Et slikt krav kan være aktuelt dersom dere har opplevd ulemper knyttet til bruk av et magasin til ulike friluftsaktiviteter, redusert landskapsopplevelse eller dersom magasinfylling og -tapping har konsekvenser for naturmangfold.
Restriksjoner på brå vannføringsendringer og drift av kraftverk
En regulering kan endre vannføringen ved at elver får mindre vann eller blir tørrlagte, mens andre strekninger kan få mer vann. Vannføringen kan også variere mer enn naturlig på enkelte elvestrekninger, som oftest nedstrøms et kraftverk. Et krav om myke overganger kan være aktuelt dersom den regulerte vannføringen fører til skader eller ulemper for fisk og annet naturmangfold, eller naturtyper langs vassdraget. Det kan også være aktuelt ved redusert landskapsopplevelse, eller dersom vannføringsendringer har ført til mer erosjon enn naturlig. Når det settes vilkår om at det ikke skal forekomme brå vannføringsendringer må regulant sørge for jevn drift av kraftverket og at endringer i vannføringen skjer langsomt.
Muligheten til å regulere vannkraften er viktig for forsyningssikkerheten. Hensynet til forsyningssikkerheten veier tungt i våre vurderinger av å pålegge ulike avbøtende tiltak som restriksjoner på effektkjøring. Effektkjøring forekommer når produksjonen fra et kraftverk med vannmagasin økes og kjøres ned igjen innenfor et kort tidsrom. Effektkjøring har som regel størst effekt på fisk ved kraftverk som har utløp i elv. I en vilkårsrevisjon kan det være aktuelt å innføre restriksjoner knyttet til effektkjøring for kraftverk som ligger i vassdrag som munner ut i nasjonalt laksevassdrag.
Krav om omløpsventil
For å kunne gi konsesjon til kraftverk som ligger oppstrøms verdifulle elvestrekninger for fisk, setter NVE normalt krav om at det skal installeres omløpsventil. Omløpsventilen skal hindre rask vannstandsreduksjon ved utfall av kraftverket. Hovedhensikten er å unngå at fisk strander på elvebreddene når vannstanden i elva synker raskt.