Øygarden transformatorstasjon og omlegging av fire 420/300 kV luftledninger inn til ny stasjon

Tiltakshaver
STATNETT SF
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
202309373
Status
Konsesjon gitt
Dato
24.09.2024
Fylke
Vestland
Kommune
Øygarden, Alver

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har 24.09.2024 gitt Statnett SF konsesjon og ekspropriasjonstillatelse til å bygge, eie og drive Øygarden transformatorstasjon i Øygarden kommune i Vestland.

Den nye stasjonen er viktig for å forsterke transmisjonsnettet (nett med spenning 300 og 420 kV) inn mot bergensregionen, som følge av både pågående og fremtidig økning i kraftforbruket. Stasjonen skal erstatte Kollsnes transformatorstasjon.

BKK AS har fått tillatelse til å bygge Øygarden koblingsstasjon inntil Øygarden transformatorstasjon. Det totale inngjerdete stasjonsområdet blir på ca. 80 000 m2. Statnetts stasjonsbygning får en grunnflate på ca. 5 300 m2 med høyde ca. 22 meter. Statnett og BKK har fått tillatelse til å legge om kraftledninger inn til den nye stasjonen. 

Statnett har fått tillatelse til ekspropriasjon av eiendomsrett og ekspropriasjon av bruksrett for nødvendig grunn og tilkomst for å kunne gjennomføre tiltaket.

NVE stiller krav om at Statnett og BKK skal utarbeide en felles detaljplan som skal beskrive hvordan anleggsarbeidet skal gjennomføres for å minimere virkningene for natur og samfunn. Blant annet skal anleggsarbeidet planlegges slik at virkninger for både naboer og hekkende fugl reduseres. Master skal plasseres slik at de ikke er til hinder for klatring, og ikke gir direkte inngrep i registrerte kulturminner. 

Tiltaket vil medføre beslag av et stort område med den prioriterte naturtypen kystlynghei. Detaljplanen skal beskrive hvordan kystlynghei kan tilbakeføres etter endt anleggsarbeid og hvilke muligheter og begrensninger som vil gjelde for skjøtsel av naturtypen i driftsfasen. Detaljplanen skal godkjennes av NVE før anleggsstart.

NVEs vurderinger kan leses i notatet "Bakgrunn for vedtak".