Øygarden koblingsstasjon og omlegging av 132 kV luftledning inn til ny stasjon

Tiltakshaver
BKK AS
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
202316091
Status
Konsesjon gitt
Dato
24.09.2024
Fylke
Vestland
Kommune
Øygarden

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har 24.09.2024 gitt BKK AS konsesjon til å bygge, eie og drive Øygarden koblingsstasjon i Øygarden kommune i Vestland.

Behovet for Øygarden koblingsstasjon er utløst av Statnetts behov for Øygarden transformatorstasjon, som følger av både pågående og fremtidig økning i kraftforbruket i bergensregionen. Øygarden koblingsstasjon bygges inntil Øygarden transformatorstasjon. BKKs stasjonsbygning får en grunnflate på ca. 750 m2 med høyde ca. 15 meter, innenfor et inngjerdet stasjonsområde på ca. 4 200 m2.

BKK har fått tillatelse til å legge om 132 kV-kraftledningen fra Blomøy transformatorstasjon inn til Øygarden koblingsstasjon.

NVE stiller krav om at Statnett og BKK skal utarbeide en felles detaljplan som skal beskrive hvordan anleggsarbeidet skal gjennomføres for å minimere virkningene for natur og samfunn. Master skal plasseres slik at de ikke gir direkte inngrep i registrerte kulturminner.

Tiltaket vil medføre beslag av et stort område med den prioriterte naturtypen kystlynghei. Detaljplanen skal beskrive hvordan kystlynghei kan tilbakeføres etter endt anleggsarbeid og hvilke muligheter og begrensninger som vil gjelde for skjøtsel av naturtypen i driftsfasen. Detaljplanen skal godkjennes av NVE før anleggsstart.

NVEs vurderinger kan leses i notatet "Bakgrunn for vedtak".