Langerud koblingsstasjon

Tiltakshaver
STATNETT SF
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
202207039
Status
Konsesjon gitt
Dato
22.03.2024
Fylke
Østfold, Akershus, Buskerud
Kommune
Sarpsborg, Våler, Asker, Frogn, Vestby, Ås, Lier

Statnett SF har fått konsesjon til å bygge nye Langerud koblingsstasjon i Vestby kommune. NVE har samtidig gitt Statnett tillatelse til å forsterke kaia ved Nesset for å kunne ta imot transport som kommer sjøveien.  

Langerud koblingsstasjon skal bygges som et utendørs anlegg med spenningsnivå på 420 kV, og erstatter dagens koblingsanlegg i Tegneby stasjon. Statnett har fått tillatelse til å rive koblingsanlegget i Tegneby, når stasjonen på Langerud er ferdig bygget og satt i drift. Eksisterende ledninger som i dag går inn til Tegneby koblingsstasjon, skal legges om fra nærmeste mast og inn til det nye anlegget på Langerud.  

Statnett har også fått tillatelse til å etablere en adkomstvei til koblingsstasjonen fra Osloveien og via Burudveien. Veien kommer til å dele et areal med dyrka mark i to. NVE har derfor stilt vilkår om at Statnett skal og kommunen skal forsøke å finne erstatningsareal. 

Statnett har samtidig fått tillatelse til å forsterke ei kai ved Nesset i Ås kommune. Dette skal sikre at den kan motta elektriske komponenter til Statnetts anlegg i området, som kommer sjøveien.  

NVE har stilt vilkår om at Statnett skal utarbeide en detaljplan som beskriver hvordan anleggsarbeidet skal gjennomføres, og hvordan de skal rydde opp etter arbeidet er ferdig.  Det er blant annet stilt vilkår for å begrense virkningene tiltaket vil ha for dyrka jord og naturmangfold. Detaljplanen skal godkjennes av NVE før Statnett kan starte å bygge koblingsstasjonen, adkomstveien, omlegging av ledningene og kaianlegget.