Sarp 2 kraftverk

Registreringsnummer
8978
Saksnummer
201836351
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Opprusting og utvidelse
Underordnet sakstype
Stor vannkraft
Status
Søknad
Tiltakshaver
HAFSLUND PRODUKSJON AS
Fylke
Østfold
Kommune
Sarpsborg
Vassdragsområde
002.Z
Søkt produksjon
184,00 GWh
Send høringsuttalelse

Høringsfrist: 16.08.2024

Vi foretrekker at du bruker det elektroniske skjemaet, ved å trykke på knappen «send høringsuttalelse».
Det er også mulig å sende uttalelsen per epost, til uttalelse@nve.no.
Merk emnefeltet med «Høringsuttalelse 201836351» , og oppgi navn og eventuelt organisasjonsnummer innledningsvis. Du kan også sende inn uttalelse per brevpost.

NVE har mottatt en søknad fra Hafslund Produksjon AS og Sarpsborg Limited om tillatelse til bygging av Sarp 2 kraftverk i Sarpsborg kommune. Det er også søkt om ekspropriasjonstillatelse for nødvendig grunn og rettigheter til å bygge og drive kraftverket. Søknaden med tilhørende konsekvensutredning sendes nå på høring til berørte parter med høringsfrist 16. august 2024. NVE vil holde et offentlig informasjonsmøte om saken 4. juni 2024 på Hafslund Hovedgård.

Om utbyggingsplanene

NVE har mottatt en søknad fra Hafslund Produksjon AS og Sarpsborg Limited om tillatelse til bygging av Sarp 2 kraftverk i Sarpsborg kommune. Søknaden skal behandles etter reglene i vassdragsreguleringsloven § 6.

Sarpsfossen er i dag utnyttet gjennom tre kraftverk: Sarp, Hafslund og Borregaard. De tre kraftverkene har en samlet slukeevne på omtrent 945 m3/s. Utbygging av Sarp 2 kraftverk vil innebære at den totale slukeevnen kan økes med ca. 450 m3/s. Sarp 2 kraftverk vil benytte eksisterende inntaksdam i Sarpsfossen og vil ikke føre til nye reguleringer. Kraftstasjonen er planlagt plassert (i fjell) øst for eksisterende Sarp kraftverk, og det vil bli etablert avløpstunnel i fjell på østsiden av Glomma med utløp ved Storhaug, omtrent en kilometer nedstrøms dammen. Kraftverket vil få en fallhøyde som er to til tre meter høyere enn de øvrige aggregatene i Sarpsfossen, og vil kunne øke kraftproduksjonen i fossen med om lag 180 GWh/år.

Hafslund Produksjon AS og Sarpsborg Limited søker også om ekspropriasjonstillatelse etter oreigningslova for nødvendig grunn og rettigheter til å bygge og drive kraftverket. Det er også søkt om forhåndstiltredelse, noe som innebærer at grunn og adkomstrettigheter kan tas i bruk før skjønn er avholdt. Grunn- og rettighetshavere som blir berørt av ekspropriasjonssøknaden, kan finne relevant informasjon om hva det innebærer på www.nve.no/grunneierinfo.

Invitasjon til offentlig informasjonsmøte tirsdag 4. juni 2024 kl. 19:00 på Hafslund hovedgård

NVE inviterer til et offentlig informasjonsmøte om saken tirsdag 4. juni 2024 kl. 19:00. Møtet finner sted på Hafslund hovedgård (Statsminister Torps vei 2, 1722 Sarpsborg). På møtet vil NVE orientere om saksbehandlingen av søknaden, og Hafslund Eco Vannkraft AS vil orientere om planene og konsekvensene av en mulig utbygging. Det vil være anledning til å stille spørsmål til NVE og tiltakshaver. Møtet er åpent for alle.