66 kV kraftledning Ulvsvåg - Bognes og Bognes transformatorstasjon

Tiltakshaver
KYSTNETT AS
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
202015914;202207131
Status
Konsesjon gitt
Dato
19.10.2021
Fylke
Nordland
Kommune
Hamarøy

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser til vedtak av 19. oktober 2021 om å gi Kystnett AS anleggskonsesjon og ekspropriasjonstillatelse for å bygge og drive en om lag 16 km lang 66 kV kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes og ny transformatorstasjon på Bognes i Hamarøy kommune i Nordland fylke. Vedtakene om anleggskonsesjon og ekspropriasjon ble påklaget, og NVE oversendte klagene for behandling i Olje- og energidepartementet 26. januar 2022.

Olje- og energidepartementet har nå fattet endelig vedtak i klagesaken. Departementet tar ikke klagene til følge, og stadfester dermed NVEs vedtak av 19. oktober 2021. Olje- og energidepartementets vedtak kan ikke påklages, jf. forvaltningsloven § 28 tredje ledd første punktum.

Det er ikke tilstrekkelig kapasitet i nettet for å elektrifisere fergesambandene fra Bognes. Dersom Statens vegvesen skal elektrifisere fergedriften fra Bognes må nettkapasiteten derfor økes. Den nye ledningen og transformatorstasjonen vil også gjøre det mulig å tilknytte økt forbruk til ladeinfrastruktur for kjøretøy ved Bognes fergekai.

Kraftledningen vil bli om lag 16 km lang, mens ny transformatorstasjon på Bognes vil ha en grunnflate på om lag 100 kvadratmeter og en adkomstvei på rundt 100 meter. Kraftledningen vil i hovedsak gå i utmark, men vil ha nærhet til bebyggelse ved Ulvsvåg, Storjord og Bognes. Med de tilpasningene som er foreslått mener NVE at virkningene for allmenne og private interesser er akseptable.

NVE har satt flere vilkår for å redusere negative virkninger. For å redusere virkningene på naturmangfoldet er det blant annet satt vilkår om begrenset skogrydding i det kartlagte lungeneversamfunnet fra Nøkkvatnet til Trollbotn. NVE har også satt flere vilkår for å redusere kraftledningens synlighet for lokalbefolkningen inn mot Bognes.

Kystnett planlegger videre å legge den eksisterende 22 kV-kraftledningen i bakken ved Tortenåsen og sørvest for Botn for å redusere antallet barrierer reinen må passere ved to flytt- og trekkleier. Kystnett vil gjøre dette i medhold av sin områdekonsesjon. Kraftledningen går ellers i mindre attraktive beiteområder.

NVE har videre satt vilkår om at Kystnett skal utarbeide en miljø-, transport- og anleggsplan som skal beskrive hvordan anleggsarbeidet skal gjennomføres for å redusere negative virkninger. Planen skal godkjennes av NVE før anleggsstart, og er forpliktende for entreprenør og byggherre.

NVE godkjente MTA-plan for både kraftledningen og transformatorstasjonen i vedtak av 12.08.2022.