Publisert 09.11.2021 , sist oppdatert 19.12.2024

Innmelding av fareutredninger for skred i bratt terreng

Fra 01.01.2025 skal alle utførte skredfareutredninger sendes til NVE. Her får du oversikt over hva som skal leveres til NVE og hvordan.

Iht. § 6 i forskrift om pliktig innmelding av grunnundersøkelser og naturfareutredninger må følgende sendes inn etter ferdig gjennomført fareutredning av skred i bratt terreng:

a. de vurderinger som er gjort av alle typer skred i bratt terreng, herunder steinsprang, steinskred, fjellskred, snøskred, sørpeskred, flomskred og jordskred
b. stedfestede analyseområder, faresoner for skred og skogpolygoner med betydning for skredfaren, dersom slike er utarbeidet 
c. befaringsrapporter, dersom slike er utarbeidet. 

For punkt a og c skal det denne informasjonen leveres som en rapport i PDF-format, mens det skal leveres digitale kartfiler (vektordata) for punkt b dersom slike er utarbeidet. Gjennom skjemaet for innmelding skal du også legge inn noe informasjon (metadata) om fareutredningen som er utført.

Her er litt info om det som skal leveres inn:

1. Rapport som dokumenterer utredningen (pdf-format)

Hvis rapporten består av mange vedlegg som ikke er slått sammen til en PDF-fil, må filene bli slått sammen til en PDF-fil før det lastes opp. Hvis det er skrevet flere enkeltstående notater/rapporter som utgjør en del av selve fareutredningen for skred, for eksempel hvis det er skrevet et eget befaringsnotat, så må det sendes inn individuelt som en egen innmelding.

2. Kartfiler (vektordata)

Kartfiler for følgende skal sendes inn dersom de er utarbeidet:

  • Skredfaresoner: areal som representerer årlig skredsannsynlighet (≥1/100, ≥1/1000, ≥1/5000 osv.).
  • Analyseområdet: det området som er utredet for skredfare. Begrepet kartleggingsområde brukes i NVEs veileder for utredning av sikkerhet mot skred i bratt terreng.
  • Dimensjonerende skredtype (punktdata).
  • Skogpolygoner som har betydning for skredfaren.

Påvirkningsområde, området som kan generere skred inn mot analyseområdet, kan også sendes inn.

Dette er viktig å tenke på når du sender digitale kartfiler:

  • Inkluder alle attributter som er oppgitt som anbefalte attributter i NVEs veileder for utredning av sikkerhet mot skred i bratt terreng. (NB! Unntak er analyseområdet, dere trenger ikke legge til attributter for dette kartlaget da disse attributtene blir hentet direkte fra skjemaet).
  • Godkjente filformater er SOSI, ESRI filgeodatabase og shapefiler.
  • Godkjent koordinatsystem er EUREF89 UTM, der godkjente UTM-soner er 32N, 33N og 35N. Respektive EPSG-koder er 25832, 25833 og 25835.
  • Før data sendes inn bør det utføres en kvalitetskontroll av det GIS-tekniske. Vanlige topologiregler bør følges, og en bør unngå «multipart feature», doble polygoner og hull i polygonene som ikke skal være der. NVE vil gjennomføre en grov GIS-teknisk gjennomgang av dataene, før de vil bli publisert ut på NVEs innsynsløsninger.

Hva skjer med utredningene som sendes inn til NVE?

Innsendte utredninger vil legges inn i rapportdatabasen for utredninger av skredfare i bratt terreng: Utredninger av skredfare i bratt terreng (nve.no). Hvis vi får tilsendt rapporter med tilhørende faresoner der det er utført faresonekartlegging iht. TEK17, vil disse bli publisert i NVEs nasjonale oversikt over faresoner for skred i bratt terreng: NVE Faresoner for skred i bratt terreng.Datasettet for faresoner for skred i bratt terreng er også tilgjengelig for allmennheten via Norge digital sin portal Geonorge. Skredfaresonene er da tilgjengelig for nedlastning i ulike formater og via oppkobling gjennom karttjenester i egne kartverktøy.