Publisert 16.10.2024

Dette er temaene som må konsekvensutredes for Sørlige Nordsjø II

NVE har lagt fram to utredningsprogram for havvindområdet Sørlige Nordsjø II. Her beskrives det hva søkeren må utrede i forbindelse med et nytt havvindanlegg og tilhørende kraftnett på land.

Foto: Catchlight/NVE

I april fikk selskapet Ventyr SN II AS (Ventyr) tildelt retten til å utvikle et havvindanlegg i første fase av prosjektområdet Sørlige Nordsjø II. I mai sendte Ventyr en melding til NVE, som er en tidlig varsling av prosjektet. Meldingen danner grunnlaget for arbeidet med utredningsprogrammet. 

– Vi har fastsatt to utredningsprogram basert på de foreløpige planene for prosjektet, og høringsinnspillene vi har mottatt. Neste steg i arbeidet er at Ventyr skal utrede ulike traseer og de utvalgte temaene, før saken kan konsesjonsbehandles, sier Inga Nordberg, direktør i energi- og konsesjonsavdelingen. 

Ventyr har to år på seg til å sende inn en søknad om anleggskonsesjon med konsekvensutredninger. Søknaden vil deretter behandles av energimyndighetene, med høring og folkemøte. 

Kraftproduksjonen skal fraktes til Kvinesdal 

Kraftverket er planlagt med 60–100 vindturbiner med en samlet installert effekt på inntil 1500 MW og en antatt kraftproduksjon på 7–8 TWh per år. Det skal legges ca. 200 kilometer sjøkabel på havbunnen for å frakte kraften som anlegget produserer til Norge. Deretter skal det kobles opp mot nettet på land i Kvinesdal transformatorstasjon.  

Ventyr har sett på ni ulike løsninger for nettilknytningen fram til Kvinesdal. NVE ber om at Ventyr går videre med å utrede syv av de ni foreslåtte løsningene.  

– På grunn av plassmangel og forsyningssikkerhet anbefaler vi ikke å utrede de to alternativene som legges gjennom Listafjorden, forbi Andabeløya og inn Fedafjorden, sier Nordberg. 

Listafjorden/Fedafjorden er trang, spesielt i området forbi Andabeløya. Fedafjorden er også bratt og sideskråningene i fjorden indikerer at det har gått undersjøiske ras her. I dag ligger det allerede to kabler i fjorden, og fordi det er trangt er det begrenset plass til en ny sjøkabel. Dårlig plass i fjorden, og kabler lagt tett kan gi utfordringer med tanke på forsyningssikkerheten. I tillegg kan det gjøre reparasjoner og vedlikehold vanskeligere. Dette er bakgrunnen for at NVE anbefaler at Ventyr ikke utreder disse alternativene videre.  

Kontakt

Ingrid Myrtveit, seksjonsleder nettkonsesjoner  
Tlf: 95 17 27 25 

Ann Myhrer Østenby, seksjonsleder energikonsesjoner
Tlf:
99 69 72 02