Energibruken går ned i Norge
En ny rapport fra NVE viser at elektrifisering av transport- og petroleumssektoren både har redusert de fossile utslippene og den samlede energibruken i Norge. Overgang til elbiler og elektrifisering av sokkelen er viktige årsaker til nedgangen i energibruk.
NVE har ansvaret for å følge med på, og informere om utviklingen i norsk energibruk. Energibruksrapporten 2024 gir en enkel oversikt som viser hvordan den samlede energibruken har utviklet seg i de ulike sektorene de siste årene.
– Samlet energibruk går ned fordi elbiler er mer energieffektive enn fossile biler, og fordi kraft fra land erstatter ineffektive gassturbiner på sokkelen, sier seksjonssjef Maren A. Esmark.
Energiintensiteten i Norge er redusert med 12,3 prosent siden 2015
NVE har fått en ny rolle som koordinator for energieffektivisering. Som et ledd i dette arbeidet viser rapporten også status for to sentrale mål innen energieffektivisering i Norge. Det ene målet er knyttet til energiintensitet, og det andre til redusert strømforbruk i bygninger.
Energiintensiteten er en indikator som viser hvor effektivt vi bruker energien sammenlignet med den norske verdiskapningen. I 2016 vedtok daværende regjering et mål om å redusere energiintensiteten i Fastlands-Norge med 30 prosent fra 2015 til 2030.
– Mellom 2015 og 2023 har energiintensiteten i Fastlands-Norge gått ned med 12,3 prosent. Det betyr at vi bruker mindre energi per produsert enhet, sier Esmark.
Strømforbruket i bygg har gått ned 2,3 TWh siden 2015
I handlingsplan for energieffektivisering fra 2023 ble det lansert et mål om at vi innen 2030 skal ha redusert strømforbruket i hele bygningsmassen i Norge med 10 terrawattimer (TWh), sammenlignet med 2015. Det betyr at strømforbruket må reduseres til 55,6 TWh i 2030.
I 2023 endte strømforbruket i bygg på 63,3 TWh. Strømforbruket har dermed gått ned med 2,3 TWh siden 2015, samtidig som folketallet i Norge har økt.
– Vi ser at nordmenn bruker energien mer effektivt i byggene sine. Likevel må strømbruken reduseres mye de neste årene for å nå en reduksjon på 10 TWh innen 2030, sier Esmark.
Høy fornybarandel i norsk energibruk
I rapporten presenteres også utviklingen i fornybarandelen til Norge. Fornybarandelen viser hvor mye av energibruken som dekkes av fornybar strøm, varme og bioenergi.
– I 2022 var fornybarandelen til Norge 75,8 prosent. Til sammenligning var den på 61,9 prosent i 2010. Mer fornybar kraft er den viktigste grunnen til denne oppgangen, sier Esmark.