NVE legger fram nye solkraftdata
NVE har oppdatert verktøyet for solkraftdata. Nå er det blant annet mulig å hente ut informasjon om solkraftkapasitet i de ulike delene av landet og estimert produksjon. Så langt er Akershus fylket med mest installert effekt, mens Oslo er på kommunetoppen. Generelt gikk installasjonene av solcelleanlegg betydelig ned i 2024.
NVE sitter på omfattende data om kraftproduksjon som brukes både av myndigheter, kraftbransjen og analytikere. Nå har NVE oppdatert verktøyet for solkraftdata, slik at det skal være lettere for brukerne å hente ut informasjonen som etterspørres.
– Det er mange som etterspør informasjon om både prisområder, solkraftressurser samt nærings- og størrelsesfordeling. Det er med i den nye versjonen, og gir dermed en mer omfattende oversikt over estimert solkraftproduksjon i Norge, sier Mette Eltvik Henriksen, senioringeniør i NVE.
Solceller på hustak står for en liten andel av den nye solkraften
I 2024 var det en betydelig nedgang i solkraftmarkedet for private boliger sammenlignet med 2023. Nedgangen skyldes blant annet lavere utsikter til lønnsomhet for solkraftanlegg. Foreløpig er det flest solcelleanlegg på hustak, men det er ikke de som bidrar med det meste av kraften.
– Det finnes mange små solkraftanlegg her til lands, og hele 77 prosent av alle anlegg er bygget på hustak. Likevel utgjør dette bare 34 prosent av den samlede produksjonskapasiteten, sier Henriksen.
Stadig mer installert kapasitet kommer i form av større anlegg på flate tak. Det er de store anleggene over 100 kW som har hatt størst relativ økning de siste årene.
Mest solkraft på Østlandet
Akershus er fylket med mest installert effekt. Med en effekt på 116 MW utgjør dette 21 prosent av landets totale solkraftkapasitet. På kommunenivå troner Oslo på toppen med 40 MW.
De siste syv årene er det installert mest ny kapasitet i prisområdet som dekker store deler av Østlandet (NO1), og den trenden ser ut til å fortsette i de første månedene av 2025 også.
Solkraftressurser i ulike deler av landet
Brukstid per kommune er nå presentert i et interaktivt kart, som gir en indikasjon på potensialet for solkraftproduksjon i hver kommune. Strømproduksjon fra solkraftanlegg varierer gjennom året. Brukstid forteller oss hvor mye strøm som blir produsert totalt, fordelt på hvor mange timer anlegget hadde måttet gå på maksimal kapasitet for å produsere den samme mengden strøm. Brukstid forteller dermed hvor mange kilowattimer man kan forvente at én kilowatt produserer i løpet av ett år.
Brukstidene er foreløpige. Det jobbes videre med å oppdatere kommunenes produksjonsestimater for å bedre kunne estimere solkraftproduksjon.
Mer tilgjengelig data
Vi har også forbedret muligheten for å laste ned data. Det nye datagrunnlaget inneholder tabeller som er designet for enkel nedlastning, og brukerne kan nå laste ned data om antall anlegg, installert effekt og produksjon per år for både fylker, kommuner og prisområder. I tillegg kan man laste ned data om størrelsesfordelingen av anleggene, samt fordelingen på næring og husholdning. Tabeller kan lastes ned fra fanen “datagrunnlag” på nettsidene.