Publisert 24.01.2020

Ennå skøytemuligheter på Østlandet, men flere farlige områder

Tross mildvær i lavlandet på Østlandet siden romjula er det mye is igjen på vannene over ca. 200 moh. Høy vannføring gjør imidlertid at vann strømmer under isen og smelter den fra undersiden. Isen blir svekket spesielt ved innløp, utløp, og i trange sund.

Vær ekstra påpasselig når du nærmer deg sund, her er det ofte dårlig is

Stor forskjell på isforholdene
- Is smelter mye langsommere enn folk tror, sier isvarsler i NVE Ånund Kvambekk. Under ca. 150 moh har isen blitt kritisk svekket, og mange vann er ikke farbare. Høyere opp har nattefrost og klarvær gjort at istykkelsen har holdt seg, eller vokst på de stille delene av innsjøene, mer jo høyere man kommer. Mildværet har smeltet bort den isolerende snøen over isen opp til ca 700 moh.

De store mengdene med overvann som har vært de siste dagene har stort sett frosset til is, men man kan nok ennå komme ut på områder hvor skøyten skjærer gjennom et tynt islag på toppen. Kvambekk anbefaler at man er forsiktig og tilpasser farten etter forholdene.

Regn gir svekket is ved innløp, utløp og i sund
Men mildvær og regn har også gitt høy vannføring, og dermed tynnere is der vann strømmer under isen, slik som ved innløp, utløp og i trange sund. Dette gjelder også i høyereliggende skogsområder, og flere har fått seg kalde bad på slike steder de siste dagene. Ved høy vannføring smelter isen fra undersiden og det er vanskelig å oppdage på oversiden.

- Aller størst fare er det der det kommer sidebekker inn i trange sund» fortsetter isvarsleren. - Bruk kartet aktivt og se etter bekkeinnløp og trange sund. Høyere vannføring fører også til at vannstanden i innsjøene stiger, isen flyter opp og den blir svekket langs land."

Vær forberedt på å gå gjennom
Går man litt opp i høyden på Østlandet, holder avstand til innløp og utløp, og går på land i farlige sund, vil en kunne få flotte naturopplevelser på is de nærmeste dagene. Men ikke glem at en feilvurdering kan medføre plumping. Gå flere sammen og vær derfor forberedt med tørre klær i vanntett pose, ispigger og kasteline. Ta gjerne kontakt med en lokal skøytegruppe for opplæring og turkamerater.

Vi anbefaler alle skøytere å skaffe seg isstaver, en stav med kraftig ispigg som er uvurderlig til å sjekke isens bæreevne. Erfarne turskøytere sier gjerne at "isstaven er våre øyne».

Isobservasjoner kan du finne på iskart.no, og vi oppfordrer alle til å sende inn egne observasjoner. Se ellers isvarslene og Isskolenvarsom.no.

Kontaktperson

Senioringeniør Ånund Kvambekk
tlf 99 60 90 36
aask@nve.no