Publisert 25.03.2021 , sist oppdatert 26.03.2021

Farlig våris nær kysten, gode isforhold i påskefjellet

Våren er på vei, og isen svekkes og omdannes til våris med dårlig bæreevne langs kysten opp til midten av Nordland. I fjellet er isen god, men unngå steder der isen er påvirket av strøm eller kraftverksreguleringer. Sjekk hardheten på isen! 

Våris består av vertikale iskrystaller, og har dårlig bæreevne. Foto: Ånund Kvambekk/NVE

Det går mot en hjemmepåske for mange, og isen er et fristende rekreasjonssted. Husk da å sjekke nøye at isen fortsatt er fast og fin.

- Våris er den farligste istypen, sier isvarsler Ånund Kvambekk i NVE. Flere dødsulykker har skjedd når isfiskere beveger seg mot innløpet på en innsjø, hvor fisket kanskje er best. Der de tidligere på vinteren kunne gå nesten til iskanten, går de overraskende gjennom på råtten våris før de kommer så langt.

Våris kan miste bæreevnen

Våris består av vertikale iskrystaller med dårlig binding mellom krystallene. Våris har den skumle egenskapen at den kan bære etter en kald natt, men utover formiddagen plutselig miste bæreevnen. Sjekk derfor alltid hardheten i isen.

På dårlig våris kan man gå gjennom på 30 cm is. Går du gjennom på slik is er det svært vanskelig å komme seg opp, da isen bare brister på nytt. Man må ha hjelp fra kamerater med kasteline, eller et helikopter. Man må ha 10 cm solid is for å kunne gå relativt trygt, men du må ikke regne med den delen av isen som er så svak at du lett borer eller hogger den bort.

Vårisen kommer når snøen smelter

Snø på isen beskytter mot at våris dannes. Vårisdannelsen starter når snøen på isen har smeltet bort og det kommer sol og mildvær.

-Når snøen smelter begynner omdanningen av iskrystallene, forklarer isvarsleren, og vårisdannelsen skyter for alvor fart når nattefrosten uteblir.

Mindre vårisdannelse på fjellet

I høyere skogsområder og i fjellet, samt i Troms og Finnmark, er isen godt snødekt og vårisdannelsen har ikke startet ennå. Her må man først og fremst unngå steder med strøm under isen, slik som innløp, utløp og trange sund.

Husk også at isen kan være svekket på overraskende steder på vann som er påvirket av kraftverksreguleringer. Se slike "alltid svake områder" som røde felter i bakgrunnskartet på iskart.no.

Isvarsel på Varsom

Se Isvarselet på Varsom og finn ut hvor langt vårisdannelsen er kommet der du skal ferdes.

Lær mer om is

Lær mer om våris på Isskolen

Du finner isobservasjoner på iskart.no. Send gjerne inn egne observasjoner!

Glasiolog Liss M. Andreassen sjekker istykkelsen på Gjersjøen. Foto: Liss M. Andreassen/NVE
Glasiolog Liss M. Andreassen sjekker istykkelsen på Gjersjøen. Foto: Liss M. Andreassen/NVE
Isvarsler Ånund Kvambekk i NVE
Isvarsler Ånund Kvambekk i NVE