NVE anbefaler nye konsesjonsvilkår for Guolášjohka
NVE anbefaler Energidepartementet å gi Troms Kraft Produksjon AS nye konsesjonsvilkår for reguleringen av elva Guolášjohka i Kåfjord kommune. Dette vil gi mulighet til å få på plass tiltak som bedrer miljø- og naturforholdene i vassdraget.
I 1968 ble det gitt tillatelse til å bygge ut vannkraft i Guolášjohka. På bakgrunn av krav fra Kåfjord kommune har NVE behandlet revisjon av konsesjonsvilkårene for reguleringen. Hovedformålet med en vilkårsrevisjon er å bedre miljø- og naturforholdene gjennom tiltak som avbøter ulemper og negative virkninger som reguleringen har medført.
– Vi anbefaler nye og moderne konsesjonsvilkår. Dette vil gjøre det mulig å stille krav om avbøtende tiltak som reduserer påvirkningen på miljøet og naturen i og rundt vassdraget, sier fungerende seksjonssjef Brit Torill Haugen.
Disse tiltakene skal minimere miljøpåvirkningene
NVE anbefaler følgende tiltak:
- Minstevannføring nedstrøms utløpet fra Guolášjohka kraftverk, særlig av hensyn til laksefisk i elva.
- Lage en plan for biotoptiltak i elva, for å bedre forholdene for fisk. Inkludert en vurdering av om eksisterende terskler og forbygninger bør endres.
- Pålegg av omløpsventil i kraftverket, for å sikre gjennomstrømning av vann selv om kraftverket stopper.
- I tillegg anbefaler NVE at Troms Kraft Produksjon AS skal avsette et fond til tiltak for fisk, vilt og friluftsliv. Fondet skal forvaltes av Kåfjord kommune.
NVE anbefaler ikke slipp av minstevassføring fra reguleringsmagasinet Guolášjávri, som ligger øverst i vassdraget. Årsaken til det er at fordelene for fisk og vannmiljø ikke veier opp for reduksjonen i kraftproduksjon.
Viktig for miljø, friluftsliv og kultur
– De anbefalte tiltakene vil kunne være av stor betydning for friluftsliv, anadrom fisk i Guolášjohka og for vassdraget som landskapselement i dalen, sier Haugen.
På denne bakgrunn mener NVE at tiltakene også vil være positive for den rollen vassdraget kan spille ved utøvelse av tradisjonell samisk næring og kultur, særlig tilknyttet befolkningen i området.
Eventuelle kommentarer kan sendes direkte til Energidepartementet (postmottak@ed.dep.no), innen 29.november. Vi gjør oppmerksom på at de har tilgang til alle tidligere dokumenter i saken. Derfor er det kun informasjon eller synspunkter som tidligere ikke er kommet fram som bør sendes til departementet.