Publisert 18.12.2024

NVE gir tillatelse til å bygge nytt småkraftverk på Høylandet

NVE har behandlet to søknader om småkraftverk i Høylandet kommune, i Trøndelag. Bjøråa kraftverk får tillatelse til å bygge et nytt vannkraftverk, mens Ytteråa kraftverk får avslag fordi de negative konsekvensene for reindrift, fisk og landskap er for store.

Ytteråa i Høylandet kommune (foto: Tord Solvang/NVE)

Bjøråa og Ytteråa er to nabovassdrag som renner ut i fjorden Innerfolda. Fra før er det minikraftverk i begge vassdragene, og rester etter et gammelt settefiskanlegg i Bjøråa. Det er Bjøråa kraftverk SUS og Ytteråa Kraftverk AS som er søkere. Kraftverkene i Bjøråa og Ytteråa, ville samlet bidratt med en årlig kraftproduksjon tilsvarende årsforbruket til om lag 552 eneboliger. Hver for seg ville de produsere henholdsvis 7,2 og 6,6 GWh. NVE har behandlet søknadene parallelt for å kunne se dem i sammenheng.

Får bygge vannkraftverk i Bjøråa

– Etter vår vurdering kan Bjøråa kraftverk bygges uten at det gir store miljømessige ulemper. Siden det finnes et minikraftverk i Bjøråa fra før, vil tillatelsen til småkraftverket gi en bedre utnyttelse av et allerede utbygd vassdrag, sier Brit Torill Haugen, fungerende seksjonssjef i NVE.

NVE gir tillatelsen med vilkår om at det slippes minstevannføring gjennom hele året, og at det ryddes opp etter det gamle settefiskanlegget.

Kraftverket vil ha noen ulemper for reindriften både i annleggs- og driftsfasen. NVE vurderer at de største ulempene kan løses gjennom god dialog med reindriften i planleggingen av kraftverket. Forholdene for sjøvandrende fisk kan bli bedre ved at man fjerner gamle vassdragsinngrep, som har vært vandringshindre. 

Avslag for Ytteråa

– Ytteråa kraftverk vil gi negative konsekvenser både for reindrift, fisk og landskap. Etter vår vurdering er det her flere forhold som til sammen gjør belastningen for stor, og da står ikke det i forhold til kraftproduksjonen som utbyggingen vil gi, sier Haugen.

NVE har også lagt vekt på at prosjektet har svak lønnsomhet og det er utfordringer med nett-tilknytningen for flere kraftverk i området.

Kontakt

Brit Torill Haugen, fungerende seksjonssjef
Tlf. 22 95 90 89

Håkon Berg Sundet, fagleder
Tlf. 22 95 98 55