Publisert 16.09.2024

NVE lanserer ny digital veileder for vannkraftanlegg

Effektiv konsesjonsbehandling av meldinger og søknader om ny vannkraftproduksjon forutsetter at disse er av god nok kvalitet. Nå lanserer NVE ny digital veileder for utforming av meldinger og konsesjonssøknader for vannkraftanlegg. Samtidig gjør vi det enklere å finne fram til relevant informasjon om vannkraft på våre nettsider. 

Foto: Ylva Bencze Røra/NVE

Den nye veilederen gjelder for meldinger og søknader for alle nye vannkraftprosjekter og opprustnings- og utvidelsesprosjekter.  

Oppfordrer bransjen til å bruke veiledere 

Veilederen for vannkraftanlegg skal gjøre det enklere å skrive gode meldinger med forslag til utredningsprogram og konsesjonssøknader, som er i tråd med kravene i forskriften om konsekvensutredning. Tidligere i år lanserte NVE også en digital veileder for detaljplan for vassdragstiltak 

– Vi oppfordrer alle til å ta i bruk de nye veilederne. Målet er at det skal bidra til bedre kvalitet på meldinger, søknader og detaljplaner. Dette vil igjen bidra til raskere saksbehandling, sier Inga Nordberg, direktør i NVEs energi- og konsesjonsavdeling. 

Tidligere har NVE hatt to veiledere for henholdsvis småkraft og stor vannkraft. I dag er det krav om å konsekvensutrede alle nye konsesjonspliktige vannkrafttiltak, og opprustnings- og utvidelsesprosjekter. Vi har derfor samlet alt i én digital veileder. 

Skal bidra til å unngå krav om tilleggsutredninger 

– Det er viktig å tidlig få fram hvilke konsekvenser prosjektet kan ha for allmenne interesser. Det gjør at søker unngår krav om tilleggsutredninger, sier Nordberg.  

NVE har også oppdatert sine nettsider om vannkraftkonsesjoner, for å gjøre informasjon om behandlingsprosess og prioriteringskrav lettere tilgjengelig for søkere. I tillegg har vi samlet informasjon som kan være relevant for høringsparter og andre som kan bli berørt av en vannkraftutbygging.  

Inviterer til webinar i oktober 

NVE vil holde et webinar om vår nye digitale veileder for vannkraftanlegg den 28. oktober. Program og påmeldingsmulighet kommer senere. 

Kontakt

Ylva Bencze Rørå 
Tlf: 22 95 94 09