NVE utvikler risikobasert flomvarsling
NVE har nylig satt i gang et prosjekt for at kommuner bedre kan nyttiggjøre seg av regionale flomvarsel i håndtering av flomhendelser lokalt. Kunnskap om lokale konsekvenser ved en forventet flomstørrelse blir sentralt, en utvikling mot såkalt risiko- eller konsekvensbasert varsling.
Mens NVE har det nasjonale ansvaret for å varsle regional fare for flom, så er det kommunene som har ansvaret for å håndtere et farevarsel eller en flomhendelse i lokalsamfunnet. Når NVE sender ut et flomvarsel gjelder det ofte et større geografisk område, og det er alltid usikkerhet knyttet til om og hvor det kan bli oversvømmelser og flomskader.
I 2022 satte derfor NVE i gang et pilotprosjekt for å utvikle fremtidens varslingssystem, risikobasert flomvarsling.
– Ved å kombinere kunnskap om bygg, veier og kritiske punkt som er utsatt ved ulike flomstørrelser vil varslingsnivå bedre gjenspeile skadepotensialet ved en flom. Flomvarslet vil dermed være et bedre beslutningsgrunnlag for å sett rett beredskap i kommunene, sier prosjektleder Trine Jahr Hegdahl.
Utvikling i samarbeid med kommunene
Klimaendringene vil føre til et mildere og våtere vær, som igjen vil føre til flere regnflommer, styrtregnepisoder, utfordringer med overvann og færre, men tidligere vårflommer. For å dekke de ulike flomtypene samarbeider NVE med fem kommuner, med ulike flomutfordringer.
Fordi det er kommunene som har ansvaret for å håndtere flom og beredskapssituasjoner lokalt er de en av NVEs viktigste målgrupper.
– Det er helt avgjørende for oss å aktivt samarbeide og involvere kommunene i utviklingen av risikobasert varsling. Vi ønsker å teste og evaluere et beslutningsstøtteverktøy som kommunene selv aktivt bruker til å håndtere flomfare. Den eneste måten å gjøre det på er å utvikle dette sammen med kommunene, sier Hegdahl.
Flomrisk er et fireårig prosjekt, som strekker seg frem til utgangen av 2025.