NVE gir Statnett SF et overtredelsesgebyr på 300 000 kroner
Statnett SF AS får et overtredelsesgebyr på 300 000 kroner fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Bakgrunn for gebyret er at selskapet har gjennomført ulovlig hogst på Tjeldøya i Troms, i forbindelse med anleggsarbeid.
Statnett SF fikk tillatelse til å bygge ny kraftledning mellom Kvandal og Kanstadbotn i 2021. Deler av traséen strekker seg over Tjeldøya, der det har foregått anleggsarbeider i siste fase av prosjektet.
For å sikre at anleggsarbeidene tar hensyn til natur og landskap, har NVE stilt tydelige krav i både konsesjonen og detaljplanen. NVE mener at Statnett SF har brutt kravene ved å hogge ned mer skog enn gitt i tillatelsen. Dette påvirker både naturmangfoldet i området negativt, og gir uønsket innsyn til traséen til kraftledningen.
– Dette er et alvorlig brudd med negative konsekvenser for miljø og landskap. I tillegg vil det ta svært lang å restaurere skogen i området. Kravene har vært tydelige, og avviket burde vært unngått, sier Anne Johanne Kråkenes, seksjonssjef i NVE.
Fjernet 90 prosent av skogen og felte 200 år gamle trær
Den nye kraftledningen strekker seg parallelt med en eksisterende ledning over Tjeldøya. Her er det fra før ryddet skog, for å gi plass til traséen. I prosjektet med ny kraftledning søkte Statnett om å utføre landskapshogst, altså å tynne deler av skogen for å gjøre traséen mindre synlig i landskapet. I detaljplanen godkjente NVE tynning av deler av skogen, avhengig av avstand til traséen og innenfor gitte maksgrenser. Dette kravet ble brutt, og 90 prosent av skogen i hele området ble fjernet. Den største konsekvensen var at ti eldre furuer på mellom 100 og 200 år ble hogget ned.
– Vi forventer at profesjonelle aktører som Statnett har systemer og rutiner på plass, som sikrer at de holder seg innenfor tillatelsen som er gitt. Hogsten her påvirker landskapet og miljøverdiene i området betydelig. Vi har derfor gitt Statnett SF et overtredelsesgebyr på 300 000 kroner, sier Kråkenes.
Det var Statnett selv som meldte inn avviket sommeren 2024, i forbindelse med en miljøkontroll.