Publisert 17.02.2025

Ny veileder legger til rette for kortere ledetider for nye energianlegg

Det er for tiden stort fokus på tiltak som kan bidra til å redusere tiden det tar å etablere nye nettanlegg og anlegg for energiproduksjon. Som et ledd i arbeidet med å korte ned ledetiden til nye energianlegg, har NVE nå lansert en ny veileder for detaljplanlegging.

Buer solkraftverk i Sarpsborg. Foto: NVE

I mange tillatelser til nye energianlegg, som kraftledninger og solkraftverk, setter energimyndighetene krav om at aktøren må utarbeide og få godkjent en detaljplan for anlegget før byggingen kan starte. Effektiv behandling av detaljplaner i NVE forutsetter at planene er av god nok kvalitet.

Gode planer gir effektiv behandling

– En gjennomarbeidet detaljplan, som er utformet i tråd med veilederen, gir det beste utgangspunktet for effektiv behandling i NVE, sier Anne Johanne Kråkenes, seksjonssjef i miljøtilsynet for energianlegg i NVE.

NVEs nye veileder «detaljplan for energianlegg» erstatter den tidligere veilederen «detaljplan for nettanlegg».

– Vi forventer at alle aktører som har krav om å utarbeide en detaljplan for et energianlegg, følger den nye veilederen, sier Kråkenes.

Veilederen omfatter også solkraftverk

NVE har den siste tiden mottatt en økende mengde detaljplaner for bakkemonterte solkraftverk. For å legge til rette for effektiv behandling av disse, har NVE prioritert å utarbeide veiledning som er direkte rettet mot solkraftaktører, i tillegg til de som skal etablere nettanlegg.

– I denne omgang har vi prioritert å inkludere solkraft i veilederen, og på sikt vil det være aktuelt å bygge ut veilederen med vindkraft og andre produksjonsteknologier, sier Kråkenes.

Ny veiledning om endringssøknader

NVE erfarer at det i mange tilfeller, særlig ved bygging av kraftledninger, oppstår behov for å justere detaljplanene etter at bygging av anleggene har startet.

– Vi ønsker å legge til rette for at utbygginger skjer mest mulig skånsomt. Når konsesjonær og entreprenør ser muligheter for endringer som kan gi mindre inngrep eller redusert arealbruk, ønsker vi derfor at konsesjonærene søker om å endre planen, sier Kråkenes.

Veilederen er nå oppdatert med informasjon om hva en endringssøknad skal inneholde, slik at det fremover vil være lettere for konsesjonærene å utarbeide gode endringssøknader som kan behandles raskt.

Forenklet sluttrapport

Mange tillatelser har krav om å utarbeide en sluttrapport etter at energianlegget er ferdig bygget. I den nye veilederen er omfanget av sluttrapportering vesentlig forenklet. NVE ber ikke lenger om en detaljert sluttrapport, men ønsker i stedet at aktørene bekrefter at de har etablert et internkontrollsystem for anlegget.

Kontakt

Ane Næsset Ramtvedt, seniorrådgiver

aera@nve.no

47 63 16 59

 

Matilde Anker, seniorrådgiver

man@nve.no

92 82 96 82