Publisert 27.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Begrunnelse

Elektrisitetsutbyggingen i Finnmark gikk langt senere enn i resten av landet, og bortsett fra i noen av byene, var det få som hadde tilgang til elektrisk kraft før andre verdenskrig. Kraftledningen på 22 kV fra Porsa til Hammerfest som ble satt i drift fra juli 1940, var en av de første fjernledningene som ble bygget i fylket. Ledningen var viktig for å dekke det økende strømforbruket i Hammerfest, og utbyggingen ga også landkommunene Kvalsund og Sørøysund tilgang til elektrisk kraft. Porsa-overføringen var således et av pionerprosjektene innen interkommunalt samarbeid om strømforsyningen i Finnmark.

I Finnmark finnes det få materielle spor etter elektrisitetsforsyningen fra før andre verdenskrig. Tyskernes bruk av den brente jords taktikk under tilbaketrekkingen fra Finnmark og Nord-Troms den siste krigsvinteren, ødela det meste av det som fantes av kraftstasjoner og kraftledninger. I Neverfjord finnes det fortsatt en strekning med materiell fra ledningen som ble bygget i 1939-1940. Ved gjenoppbyggingen av ledningen i 1947 ble stolper, isolatorer og annet som ikke var ødelagt, brukt på nytt, og man fulgte den gamle traseen fra før krigen. Porsa-ledningen dokumenterer således kraftoverføring i Finnmark både før andre verdenskrig og fra den første gjenreisingstiden.

Gamle isolatorer av glass
Gamle isolatorer av glass med kappe og porselen. Foto: Sissel Riibe, NVE

Kvalsundet mellom fastlandet og Kvaløya er et interessant ”infrastrukturområde”. Her kan vi i dag oppleve flere generasjoner kraftoverføring til Hammerfest: Porsa-ledningen fra 1940 som ble gjenoppbygd i 1947, kabelhus fra den første 66 kV-ledningen Porsa–Kvalsund–Hammerfest, og litt lenger inn i sundet de to 132 kVledningene fra Skaidi i lange luftspenn med forankringsmaster høyt oppe på fjellet.

Dette kraftoverføringsmiljøet suppleres av en ”usynlig” nyskapning innen kraftproduksjon: verdens første tidevannsmølle som i 2003 ble satt ned på 50 meters dyp i Kvalsundet, og som produserer elektrisitet fra kreftene i den sterke strømmen. Over tidevannsmølla troner Kvalsundbrua som åpnet i 1977, og som er en av Norges lengste hengebruer. Det er et langt sprang fra reinen som svømmer over sundet hver vår og høst til det moderne samfunnets infrastruktur dypt nede i vannet og høyt opp mot himmelen.