Herlandsfoss
Herlandsfoss kraftverk utnytter Herlandsvassdraget i Hordaland fylke. Det kommunale kraftverket kom i drift med fire aggregater i 1919. Kraftstasjonen minner om middelaldertårnet Rosenkrantztårnet i Bergen. De opprinnelige aggregatene er godt bevart. Herlandsfoss kraftverk var det første i Norge som nyttet råsprengt trykksjakt og trykktunnel. På stedet finnes også en ny kraftstasjon.
Hosanger, Haus og Hamre kommunale kraftverk ble stiftet i 1916. De involverte kommunene var enige om å bygge ut Herlandsvassdraget på Osterøy nær Bergen. Vassdraget består i hovedsak av Storavatnet og Løtveitvatnet. Herlandsfoss kraftverk ble satt i drift med fire aggregater i 1919. Til utbyggingen hørte også linjenettet til eierkommunene og andre deler av fylket. For å produsere anleggskraft ble det bygd et provisorisk kraftverk på vestsiden av Herlandselva. Områdets kraftutbygging var viktig for den lokale sysselsettingen.
Kraftverket ble bygd med råsprengt trykksjakt og trykktunnel i stedet for frittliggende rør i dagen eller sjakt i fjellet. Det var første gang i Norge. Råsprengt utførelse vil si at fjellet alene tar opp vanntrykket. Trykket på nesten 140 meter var stort og dristig ut fra tidligere erfaringer. Store byggekostnader sammen med reduserte kraftleveranser førte til økonomiske vanskeligheter for kraftverket. I 1925 kom det i stand en gjeldsordning etter initiativ fra Justisdepartementet. Det opprinnelige kraftselskapet ble oppløst, og et nytt selskap med navnet Herlandsfoss Kommunale Kraftverk (HKK) ble konstituert. Kraftselskapet, som fortsatt var eid av de tre kommunene, fikk egen administrasjon og overtok både kraftverket og salg av kraften. Eierkommunene fikk kraft som ga grunnlag for industri og vekst.
På 1930-tallet ble det i samarbeid med Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) inngått en langsiktig avtale med Norges Statsbaner (NSB) om levering av strøm til drift av jernbanen mellom Voss og Granvin. Etter andre verdenskrig økte kraftforbruket i leveringsområdet sterkt. I 1930 var behovet 12 GWh per år og i 1965 var behovet 70 GWh. Kraftverket produserte rundt 35 GWh. Det var mer kraftpotensial i området. I 1989–1990 ble det sprengt en 1 700 meter lang tunnel for overføring av vann fra Botnavatnet i Hesjedalsvassdraget til Blomdalsvatnet ovenfor Storavatnet. Overføringen ga en produksjonsøkning på 6 GWh per år.
Maskinene i kraftstasjonen var etter hvert blitt nedslitt og krevde mye vedlikehold. I 1992 ble det satt i gang rehabilitering av kraftverket. Arbeidene besto først og fremst i bygging av ny kraftstasjon, men omfattet også overføringstunnelen fra Storavatnet til Løtveitvatnet. Etter 75 års drift ble den gamle kraftstasjonen tatt ut av drift i 1995. Den nye kraftstasjonen stod ferdig samme høst. Rehabiliteringen ga en produksjonsøkning på omtrent 25 prosent.
Herlandsfoss kraftverk utnytter fallet fra inntaksmagasinet i Løtveitvatnet til Herlandselva kort oppstrøms elvas utløp i Fotlandsvågen, en avgrening fra Osterfjorden øst for Bergen. Fallhøyden er i dag 138 meter. Slukevnen for nåværende kraftstasjon er 11,5 m³/s, mens den gamle hadde 12 m³/s. Kraftverkets hoveddeler er magasiner, dammer med flomavledning, inntak, vannveier og kraftstasjon med permanentutstyr. Gjennomsnittlig årlig tilsig til kraftverket er 165 mill. m³. Det er gode reguleringsforhold i vassdraget med utbygd magasinkapasitet på nesten 80 mill. m³. Hovedmagasinet i Storavatnet har et volum på 77 mill. m³. Dammen ved Storavatnet er en massivdam i betong. Den var ferdig i 1919 og gir en oppdemning på to meter. Største damhøyde er 3,5 meter, og lengden er 23 meter. Det er fritt overløp for flomavledningen.
Driftstunnelen fra inntaket i Løtveitvatnet til fordelingsbassenget har en lengde på 1 325 meter og et tverrsnitt på åtte m². Bassenget er utsprengt i fjell øst for kraftstasjonen. Derfra er det en 180 meter lang råsprengt trykksjakt ned til kraftstasjonens høydenivå og deretter to frittliggende, parallelle rør med en lengde på 200 meter fram til kraftstasjonen. En siste, kort strekning ligger rørene i dagen, men ellers er de lagt i tunnel. Fra den gamle kraftstasjonen ble vannet ledet ut i Herlandselva gjennom en 65 meter lang tunnel. Kraftverket har råsprengt (ufôret) trykksjakt, og opprinnelig var tunnelen tilsvarende. Kort tid etter at anlegget ble satt i drift, oppstod det store lekkasjer i tunnelen. Det ble derfor støpt en betongpropp nær overgangen mellom tunnelen og sjakten. Fra proppen ble det lagt frittliggende rør fram til turbinene.
Den gamle kraftstasjonen i tre etasjer er bygd i betong med forblending av gråstein. Bygningen har en lengde på 35 meter, og maskinsalen utgjør 27 ganger 12 meter. Kraftstasjonen har fire like horisontale turbiner. De er utført som Francis spiralturbiner og med direkte drift av generatorene. Norske Myrens Verksted leverte turbinene, som hver har en ytelse på 3 MW. De ble ombygd med godt resultat av norske Kværner Brug på 1930-tallet. Den nye kraftstasjonen ligger like ved den gamle og har ett horisontalt aggregat - en Francis-turbin med en ytelse på 13,8 MW. Fallet er to meter mer enn for den gamle stasjonen, oppnådd ved at den nye turbinen er senket lenger ned i terrenget. Generatoren på 15 MVA er levert av ABB (ASEA Brown Boveri). Kraftverket er i dag fullt automatisert. Nytt apparatanlegg ble installert i 1993, og er sammen med kontrollanlegget plassert i den gamle kraftstasjonen.
Den gamle kraftstasjonsbygningen er en verdig representant for kraftstasjoner som tidlig på 1900-tallet ble tegnet og oppført i en stil som minner om middelalderens borger og slott. Det er ikke kjent hvem som har tegnet bygningen, men inspirasjonen til apparathuset antas å være Rosenkrantztårnet i Bergen. Den nye stasjonen har en vakker fasade i gråstein og glass og er plassert delvis inne i fjellveggen. Det er en selvstendig arkitektonisk løsning. Bygget er på en fin måte tilpasset den gamle kraftstasjonsbygningen, men i et moderne formspråk. Arkitekt er Anne Brith Ege.
Herlandsfoss er et lite kraftverk, men med en utvikling som er karakteristisk for flere kommunale kraftverk. Utbyggingen ga store, positive virkninger for lokalmiljøet. Den flotte monumentalbygningen er pusset opp og gjort om til museum. De gamle turbinene, generatorene og annet utstyr står igjen og er stort sett som da kraftverket ble satt i drift i 1919. Kontrollanlegget på ”brettet” er selvsagt ikke i bruk lenger, men er fortsatt på sin opprinnelige plass, en etasje opp fra maskinsalen. Kraftverket er et pioneranlegg. For første gang i Norge ble det nyttet råsprengt (ufôret) trykksjakt og trykktunnel i stedet for frittliggende rør i dagen eller i sjakt i fjellet. En årsak til løsningen for Herlandsfoss var stålmangelen i årene like etter verdenskrigen. Trykket på nesten 140 meter var stort og dristig ut fra tidligere praksis og erfaringer. Tunnelen hadde størst vanntrykk og minst overdekning og var ikke vellykket. Sjakten forble imidlertid råsprengt. Erfaringene fra Herlandsfoss er noe av grunnlaget for den videre utviklingen av sjakter i vannkraftverk. Men først etter andre verdenskrig ble råsprengt trykksjakt vanlig, i takt med at stadig flere kraftstasjoner ble plassert i fjell. Etter hvert ble det tatt i bruk råsprengte sjakter med vanntrykk på mange hundre meter.
Relatert informasjon
Fylke: Hordaland
Kommune: Osterøy
I drift: 1919
Installasjon: 12 MW (ikke i drift), 14 MW (ny kraftsatsjon i 1995)
Fallhøyde: 136 meter (opprinnelig)
Nåværende eier: BKK Produksjon AS
Kraftstasjon: I dagen
Magasin: Ja
Antall aggregater: 5, hvorav 1 i drift
Viktige momenter
- kraftkommunalisme
- arkitektur – den gamle kraftstasjonen
- arkitektonisk tilpasning av ny kraftstasjon
- kontinuitet i drift - gammelt og nytt
- opprinnelige aggregater godt bevart
- ufôret trykksjakt på tidlig tidspunkt
- museum
Kilder
Litteratur:
- Tysse, Hallvard (1995): Kamp om kraft. Herlandsfoss Kommunale Kraftverk. HKK, Fotlandsvåg