Tysso I
Tyssedal kraftanlegg i indre Hardanger utnyttet kraften i Tyssovassdraget. Første byggetrinn stod ferdig i 1908. Byggeperioden hadde vært kort og intens. Kraften gikk til industrien i Odda - noen få kilometer unna. Videre utbygginger fortsatte frem til 1918. Rørgaten har en helning på 58 grader i det bratteste partiet. Ringedalsdammen var den største dammen i Norge da den stod ferdig i 1918. Kraftanlegget er nær sagt autentisk, og i år 2000 ble kraftanlegget fredet. Et omfattende restaureringsarbeid ble gjennomført i årene til og med 2005.
Aktieselskabet Tyssefaldene ble konstituert 20. april 1906. Den norske ingeniøren og entreprenøren Sam Eyde var initiativtaker. Med internasjonale kapitalinteresser i ryggen var formålet å utnytte vannkraften i Tyssovassdraget i Hardanger. Vassdraget har sitt utløp i den dype og isfrie Sørfjorden. Med høye fall og gode magasineringsmuligheter hadde vassdraget et stort kraftpotensiale. Sam Eyde ble selskapets første generaldirektør. De viktigste kraftkundene var de britiskeide karbid- og cyanamidfabrikkene i Odda. Karbid var et viktig produkt i seg selv, brukt til blant annet belysning. Karbiden ble også brukt til å produsere cyanamid, som var en nitrogengjødsel eller kunne brukes videre i kjemisk industri.
Første byggetrinn for Tysso I ble utført i perioden 1906–08. Kraftverket ble således satt i drift med de seks første aggregatene etter en byggeperiode på bare halvannet år. Året etter kom ytterligere et aggregat på plass. Arbeidene fortsatte nesten kontinuerlig til 1918. Da hadde kraftverket i alt 15 aggregater. Det siste av disse ble tatt ut av drift etter kort tid. Dammen ved Ringedalsvatnet ble også ferdig i 1918 og var den gang Norges største dam.
Arbeidsstyrken var på omtrent 500 mann i den første anleggsperioden. Det var mye for en liten plass som Tyssedal, der det bodde 30–40 personer før utbyggingen startet. Det ble nå bygd boliger for arbeidere og funksjonærer, direktørbolig, skole og forsamlingshus. 4. mai 1908 ble karbidfabrikken satt i drift med strøm fra det nye kraftverket. Kraftverket produserte 25 Hz (perioder per sekund). De to fabrikkene ble i 1924 til Odda Smelteverk AS. Flere fabrikker ble bygd i området, og dermed gikk kraftleveransene etter hvert til Det Norske Nitridaktieselskab Aluminium (DNN Aluminium, 1916) og Det Norske Zinkkompanie (1924). Sørfjorden var transportåre. Råstoffene ble fraktet til Odda, og de ferdige produktene transportert til forbrukerne rundt om i verden.
Ragnvald Blakstad etterfulgte Sam Eyde som generaldirektør i 1910. Blakstad utarbeidet forslag om kraftoverføring fra Tyssovassdraget til Østlandet. Dette var flere tiår før Norge fikk et kraftnett som muliggjorde overføring over lange strekninger.
Skjeggedal kraftverk like nedenfor Ringedalsdammen kom i drift i 1938 og utnyttet fallet fra Ringedalsvatnet til Vetlevatnet. Mågeli kraftverk i sidevassdraget mot Vetlevatnet kom i drift i 1956. Da Tysso II ble satt i drift i 1967 gikk Odda over til 50 Hz, etter sigende som det siste stedet i Norge. I 1980 stod Oksla kraftanlegg ferdig. Kraftverket utnytter fallet som Tysso I og Skjeggedal til sammen hadde gjort. Tysso I ble tatt helt ut av drift i 1989. I mai 2000 ble Tysso I fredet. Etter fredningsvedtaket er det gjennomført en omfattende restaurering av kraftverket. Ved den offisielle åpningen av det restaurerte kraftverket i mai 2005 ble de to småkraftverkene Nedre Bersåvatn og Øvre Bersåvatn offisielt åpnet. Kraftverkene utnytter tidligere reguleringer i Mågelivassdraget. Den siste produksjonen ved Odda Smelteverk skjedde i 2002. Den endelige avgjørelsen om nedleggelse kom i 2003.
Tysso I inngår for tiden i Statkraft Energi AS sitt arbeid med Landsverneplan Statkraft.
Tysso I utnyttet en fallhøyde på 400 meter og den maksimale ytelsen var på 89 MW. Kraftverkets hoveddeler var magasiner, dammer med flomavledning, inntak, vannveier og kraftstasjon med permanentutstyr. Ved inntaksmagasinet i Vetlevatnet ble det først bygd en betong massivdam like nedenfor inntaket. Dammen var 30 meter lang og 10 meter høy. I 1928 var et nytt inntak og en ny dam ferdig. Den 15 meter høye dammen ble bygd i armert betong.
Hovedmagasinet for Tysso I var Ringedalsvatnet. Ringedalsdammen var den største dammen i Norge da den var ferdig i 1918. Den er en massivdam i betong (gravitasjonsdam) kledd med granitt. Lengden er 520 meter. Største høyde er 33 meter. Bredden i bunnen er 22 meter, mens damkronen har en bredde på fire meter. Damvolumet er på 80 000 m³. Dammen fikk lekkasjer, og i årene 1929–31 ble det, etter en løsning utarbeidet av den kjente ingeniøren Christian Fredrik Grøner, støpt en armert betongplate foran dammens vannside. Fra Ringedalsvatnet ble det sprengt to tappetunneler med en lengde på 150 meter. Fra inntaket i Vetlevatnet er det to parallelle tunneler med en lengde på 3,4 kilometer og et tverrsnitt på 9-10 m² fram til fordelingsbassenget i fjell. Den første tunnelen ble drevet med håndboring og håndlasting fra til sammen 16 tverrslag. Arbeidet med den andre tunnelen startet i 1914 og ble utført med mer bruk av maskiner. Fra bassenget var det i første byggetrinn to rør ned til kraftstasjonen, og fram 1918 ble det lagt tre rør til. Lengden er 720 meter. Rørgaten er svært bratt og har en helning på 58 grader i det bratteste partiet. Dette var et pionerprosjekt i skandinavisk målestokk. Aldri tidligere var det lagt rør for et så stort vanntrykk og i et så bratt terreng.
Den 50 meter lange kraftstasjonen ble ombygd og forlenget fram til 1918. Bygningen har nå en lengde på 175 meter. Bredden er 10,5 meter med et midtparti på 14 meter. På baksiden av stasjonen ble det oppført en 60 meter lang apparatbygning i fire etasjer. Fra kraftstasjonen ble vannet ledet ut i sjøen gjennom en kort kanal fra hver turbin.
Det er 15 hovedaggregater i kraftstasjonen, alle med horisontal oppstilling og Pelton-turbin. De seks turbinene fra 1908 og den fra 1909 ble alle levert av sveitsiske Escher Wyss med en ytelse på 3,4 MW. Fram til 1918 ble det installert sju turbiner til, levert av Escher Wyss (2) og Picard Picket (5) og med en ytelse fra 10 MW til 12 MW. I 1918 ble et femtende aggregat installert. Dette aggregatet ble imidlertid tatt ut av drift etter forholdsvis kort tid. For å oppnå større ytelser ble de sju største turbinene ombygd på slutten av 1920-tallet. Senere ble også de sju eldste turbinene ombygd samt at de fleste turbinene fikk ny regulator. De sju føste generatorene ble levert av svenske Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget (ASEA). De øvrige ble levert av British Wesinghouse (tre) og tyske Siemens-Schuckert (fire). Generatorene var i så god stand at de tålte de større turbinytelsene, og de kunne derfor brukes videre uten endringer.
I tillegg til hovedaggregatene var det fire mindre aggregater for magnetisering av generatorene. I 1950-1951 ble det installert et aggregat på 3 000 hk som produserte strøm med 50 perioder per sekund (Hz). Pelton-turbinen ble levert av norske Kværner Brug og generatoren av ASEA. I 1955 ble en av de eldre generatorene skiftet ut med en moderne 50 perioders trefasegenerator fra ASEA. Aggregatene i Tysso I kunne i prinsippet kobles sammen og kjøres som inntil sju uavhengige ”kraftstasjoner” ved hjelp av et samleskinnesystem. Hvert aggregat kunne kobles til hvilke som helst av de andre. Dette sikret kraftmottagerne en mest mulig stabil leveranse. Driftsmåten var helt spesiell for Tysso I.
Terrenget for overføringslinjene til Odda er vanskelig. Ledningene måtte derfor legges i tunnel over en strekning på 1,2 kilometer. Total lengde er omtrent 7 kilometer.
Første byggetrinn for kraftstasjonen ble tegnet av arkitekt Thorvald Astrup. Dette var hans første kraftverksoppdrag. Anlegget har elementer fra middelalderborger og renessanseslott. Utvidelsen av bygningen er tegnet av arkitekt Victor Nordan.
Kraftverket er i dag museum. Norske myndigheter har startet arbeidet for å få kraftverket og Odda Smelteverks fabrikkanlegg inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv sammen med industri- og kraftanlegg på Rjukan og Notodden.
Kraftverket er et helhetlig og autentisk anlegg som dokumenterer og formidler en viktig del av norsk vannkrafthistorie. Kraftverket representerer sammen med fabrikkene i Odda og Tyssedal flere viktige samfunnsmessige og politiske forhold i tillegg til de tekniske aspektene. I en stor skala omfatter teknologien en helhetlig planlegging for utnyttelsen av store vannkraftressurser. I en noe mindre skala, men ikke helt liten den heller, kommer den tekniske utførelsen av kraftverket. Industrisamfunnene Tyssedal og Odda er representanter for det industrielle gjennombrudd i Norge etter 1900.
Kapital fra utlandet ble forent med de lokale naturressursene og norsk entreprenørskap, skaperevne og arbeidskraft. Utbyggingen i Tyssedal var også med på å legge grunnlaget for moderne vassdragslovgivning i Norge. Tysso I var nemlig den første utbyggingen som fikk konsesjon etter den såkalte panikkloven i 1906. Det var ikke lange overføringslinjer fra Tyssedal til Odda. De store industrivirksomhetene tidlig på 1900-tallet måtte legges nær et kraftverk.
Teknologien med effektiv overføring over lange avstander kom først senere. Tysso I var det første anlegget i Nord-Europa som ble bygd med magasin og en så stor fallhøyde som 400 meter. Det ble et imponerende resultat. Bak resultatet sto dristige og dyktige ingeniører og arbeidere. Dette var bare litt over ti år etter Kuråsfossen kraftverk ved Røros, som med en installasjon på omtrent 500 kW og et fall på 15 meter også var et pionerprosjekt. Byggetiden for Tysso I var imponerende kort fram til kraftverket ble satt i drift. Arbeidene var krevende. Det skulle også bestilles, produseres, transporteres og monteres turbiner, generatorer og annet maskineri og materiell.
Rørgaten er lagt i et særdeles vanskelig terreng. Rørgater av denne størrelsesorden var ikke montert tidligere og ikke så mange ganger senere heller. Den er fortsatt imponerende. De to tilløpstunnelene er kanskje ikke så imponerende sett med dagens øyne og med bakgrunn i utviklingen som har funnet sted innen fjellsprengningsteknikken. Men det er slett ikke sikkert at noen i dag hadde maktet å utføre et arbeid med datidens teknikk (håndmakt, minebor, feisel og dynamitt). Ringedalsdammen var et storverk for sin tid og har en sikker plass i norsk damhistorie. Dammen var imidlertid ikke feilfri, og det måtte utføres arbeider i ettertid for å stoppe lekkasjene. Men også dette arbeidet, med en betongplate på 10 000 m² foran dammen, ble godt kjent. ”Ringedalsmodellen” er senere blitt brukt ved svenske gravitasjonsdammer.
Kontrollrommet er plassert høyt med oversikt over det som foregikk nede på gulvet i maskinsalen, fortsatt med de opprinnelige og komplett bevarte kontrollinstrumentene som ble levert fra British Westinghouse i årene 1911–1918. Kontrollrommet anses å være det mest autentiske fra en første generasjon kraftstasjon. Kontrollpaneler fra 1950-, 1960- og 1980-årene viser hvordan kontrollteknologien har utviklet seg. Fra det flotte kontrollpanelet i marmor og messing kan man følge utviklingen via blikkpanel til digitale styringssystemer og dataskjermer. På grunn av de forskjellige kundene var det viktig at det var muligheter for fleksibel drift av aggregatene.
For Tysso I var det de to kjente arkitektene Thorvald Astrup og Victor Nordan som satte sitt preg på kraftstasjonsbygningen. Både form og dekorative motiver er hentet fra den romanske kirkearkitekturen. Et stort og enkelt sentralt rom gir plass til turbinene. Lyset kommer inn gjennom lysåpninger på langveggen langs sjøsiden. Utbyggingen markerer at kraftstasjonene etter hvert ble ansett som viktige symboler, og at arkitektene dermed begynte å få viktige oppgaver innen norsk kraftutbygging.
Like ved kraftstasjonsbygningen ligger nå det langt nyere Oksla kraftverk med kraftstasjon i fjell. Dette kraftverket har kun ett aggregat, som alene har omtrent dobbelt så stor ytelse som de 15 aggregatene i Tysso I til sammen.
Relatert informasjon
Fylke: Hordaland
Kommune: Odda
I drift: 1908-89
Installasjon: 89 MW
Fallhøyde: ca. 400 meter
Nåværende eier: Aktieselskabet Tyssefaldene
Kraftstasjon: I dagen
Magasin: Ja
Antall aggregater: 15 (ingen i drift)
Viktige momenter
- fredet anlegg
- pionertid for industri- og kraftutbygging
- helhetlig planlegging
- etablering av industrisamfunn
- kontinuitet – gammelt og nytt
- rørgate og tunnel
- monumental kraftstasjon
- kontrollpanel
- Ringedalsdammen
- museum
Kilder
Litteratur:
- Fortidsvern 4/1998 (1998). Fortidsminneforeningen, Oslo.
- Initiativ for å koma på UNESCO si liste over verda sin natur- og kulturarv. (2004). Tyssedal Kraftanlegg, Odda kommune, Odda.
- Tekniske kulturminner i Statkraft SF (2002). NIKU/Statkraft Grøner, Oslo.