I denne delen presenteres vassdragstekniske anlegg i Norge av høy kulturminneverdi. De utvalgte objektene skal til sammen gi en oversikt over utviklingen av flom- og erosjonssikringsanlegg, kanaler og miljøtiltak fra 1700- tallet til i dag. Det norske landskapet er geografisk sterkt variert og vassdragsrikt, og geografisk variasjon har derfor blitt spesielt vektlagt ved utvelgelsen. Utvalget representerer både typiske og sjeldne anlegg av både hverdagslig og dramatisk karakter i og ved vassdrag. Det har vært en utfordrende oppgave å bestemme hvilke anlegg som skal være med i utvalget. Flere kunne blitt valgt ut, og resultatet bør derfor ikke tolkes dit hen at det kun er de her presenterte som er bevaringsverdige som kulturminner.
-
Forbygninger mot erosjon i Grense-Jakobselv
Grense-Jakobselv er en grenseelv som følger den norsk-russiske grensen over en strekning på 35 km før den munner ut i Kobbholmfjorden. På de nedre 20 km er elva meandrende. Elva graver i innersvingene og legger igjen masser i yttersvingene. Strekningen er tett forbygd med mange sikringsanlegg bestående av sprengt stein for å forhindre erosjon.
-
Forbygning mot erosjon i Karasjohka ved Javrasmuotkenjarg
Tanavassdraget drenerer hele den østlige delen av Finnmarksvidda. Elvas to hovedløp, Anarrjohkas og Karasjohka, møtes 14 km øst for tettstedet Karasjok. Her heter elven Tana, og renner 125 km før utløpet i Tanafjorden.
-
Forbygning mot erosjon i Iesjohka ved Mollisjok
Iesjohka er en sideelv til Karasjohka. Den har sitt utspring fra sjøen Iesjavri inne på Finnmarksvidda, renner sørover, så østover og løper sammen med Karasjohka 15 km oppstrøms Karasjok.
-
Forbygning mot flom og erosjon i Manndalselva ved Steinslien
Manndalselva renner gjennom Manndalen som ligger mellom Skibotndalen og Kåfjorddalen. Elva renner ut i Kåfjorden ved Løkvoll. Manndalselva er blant de vassdragene i Nord-Norge som har store flom- og erosjonssikringsanlegg.
-
Forbygning mot erosjon i Reisaelva ved Vinnelys
Reisaelva kommer fra de sørvestlige grensetraktene til Finland og renner 120 km i nordvestlig retning før den når utløpet i Reisafjorden ved Storslett. 23 km sør for Storslett ligger Vinnelys.
-
Forbygning mot flom og erosjon i Bomstadelva
Bomstadelva er en sideelv til Nordkjoselva og ligger 1,8 km øst for Norkjosbotn innerst i Balsfjorden. Like ovenfor E6-brua er det bygd en forstøtningsmur av tørrmurt sprengt stein med en lengde på 60 m. Muren sikrer bolighus som ligger tett inntil elva. Deler av den gamle muren er bevart.
-
Forbygninger mot erosjon i Reisaelva ved Skarpsno
Reisaelva kommer fra de sørvestlige grensetraktene til Finland. Elva renner 120 km i nord-vestlig retning før den når utløpet i Reisafjorden ved Storslett. Ved Storslett er det bygd et sikringsanlegg på høyre side av elva.
-
Forbygninger mot flom og erosjon i Saksenvikselv
Saksenvikselv ligger 3-4 km øst for kommunesenteret Rognan og har sitt utløp i Saltdalsfjorden. På en 600 m strekning opp fra fjorden ligger flere forbygninger fra ulike perioder.
-
Forbygning mot flom i Saltdalselva ved Drageid
Saltdalselva har sitt utspring i fjellområdet rundt Saltfjellet, Graddis og grenseområdene østover. Elva renner nordvestover og har utløp i Saltdalsfjorden ved kommunenesenteret Rognan.
-
Forbygning ved Austerdalsvatnet
Austerdalsvatnet ligger nedenfor Austerdalsisen, en brearm på sørsiden av Svartisen. Fra Austerdalsvatnet renner Svartiselva, en sideelv til Røvassåga som igjen er en del av Ranavassdraget.
Prosjektet Vassdragsteknikkens kulturminner presenterer et utvalg bevaringsverdige vassdragstekniske anlegg i Norge.
Med dette menes:
- Flom-, erosjons- og skredsikringsanlegg
- Terskler og buner i vassdrag (både relatert til sikrings- og miljøaspektet)
- Kanaliserings-, tørrleggings- og senkingstiltak
I tillegg presenteres utvalgte skådammer, flommerker og flomsteiner. Prosjektet ble avsluttet 2009 og bidrar til bevaring av de viktigste anleggene og gir økt kunnskap om vassdragsteknikk og dens betydning i Norge. Det vil bidra til økt bevissthet om, og formidling av, anleggenes historiske verdier.
Det konkrete prosjektresultatet er boken Kulturminner i vassdrag – flom- og erosjonssikring, kanaler og miljøtiltak. Boken inneholder en kort innføring i vassdragsteknikkens historie, og presenterer 62 historisk viktige anlegg. Utvalget viser et stort mangfold anlegg fra 1700-tallet til i dag av både hverdagslig og dramatisk karakter. I utvelgelsen har både representative og unike anlegg blitt vektlagt. Denne type anlegg er i liten grad blitt fokusert fra et kulturminneperspektiv, og resultatet er et viktig bidrag i den store fortellingen om norske vassdrag. Museumsordningen håper prosjektresultatet blir godt tatt imot, og at anleggenes kulturminneverdier blir verdsatt og tatt hensyn til i den fremtidige forvaltningen.
Ønsker du mer informasjon ta kontakt med:
Helena Nynäs, kulturminnerådgiver (NVE)
tlf. 22 95 92 97
epost: hmn@nve.no