-
Historisk arkiv skannes og gjøres tilgjengelig for alle
I 2023 startet vi en stor satsning på digitalisering av fysisk arkivmateriale.
-
Kraftlandet
Hva betyr vassdrags- og energihistorien for oss i dag? I vårt nye nettsted "Kraftlandet" er målet å gjøre utvalgte deler av norsk historie relevant for et bredt publikum.
-
Revidering av NVEs listeførte kulturminner
NVE startet i 2020 opp et prosjekt for å revidere vårt utvalg av listeførte kulturminner. Målet er å forbedre samarbeidet med kulturmiljøforvaltningen og oppfølgingen av anleggene i vår saksbehandling.
-
Vannkraften skaper landskap og kulturmiljøer
Vannkraften har skapt industrier, byer og tettsteder. Den har også skapt spesielt utformede bygninger, strukturer og landskap, og sammen danner disse en helhet. Å dokumentere denne helheten som et teknisk-industrielt kulturmiljø krever både arkiv- og feltarbeid. Å kombinere ulike kilder, herunder også tekniske tegninger, kart, foto og film, fra ulike faser bidrar til større forståelse. Det bidrar også til innsikt i hvordan ulike elementer henger sammen. Prosjektets hovedkonklusjon er at utførlige beskrivelser av enkeltelementer bør berikes med bredere og mer fortolkende analyser av natur- og samfunnskonteksten når vannkraftens kulturmiljøer skal dokumenteres.
-
Taksonomiprosjekt
For en større bevissthet rundt begrepsbruk utvikler vi en egen begrepsliste for NVE.
-
Norsk fotohistorie
NVE deltar i forskningsprosjektet «Norsk fotohistorie 9. april 1940 til 22. juli 2011» med delprosjektet: «Mellom vitenskap og naturopplevelse – NVEs bilder fra norske isbremålinger».
-
FoU-forprosjektet «Kraftverk; arkitektur, funksjon og teknologi»
Prosjektet skal utvikle forvaltningens brede og tverrfaglige kunnskap om forholdene mellom arkitektur, funksjon og teknologi i utbyggingen av vannkraftanlegg tidlig på 1900-tallet.
-
Kampen om Alta
Alta-utbyggingen er den kraftutbyggingen i Norge som har fått størst oppmerksomhet i det politiske miljøet og i den offentlige debatten. Vi har snakket med både de som var for og de som var i mot å bygge ut Alta-Kautokeinovassdraget på 1970-tallet. Vi ble møtt med en stor åpenhet og raushet fra begge sider.
-
Dokumentasjon av sektorens kulturminner (DOKIVER)
Gjennom NVEs FOU-midler har Museumsordningen blitt tildelt midler for et tre-årlig prosjekt «Dokumentasjon av sektorens kulturminner» (DOKIVER).
-
Vassdrags- og energisektoren inn i Askeladden
NVEs fire temaplaner for kulturminner er langt på vei lagt inn i Riksantikvarens offisielle database over fredete kulturminner og kulturmiljøer i Norge – Askeladden.
-
NVE i det 20. århundre
Gjennom de siste 10 årene er 59 av NVEs veteraner intervjuet. Resultatet er et rikt materiale som har både med forvaltningen og de spesifikke arbeidsfeltene å gjøre.
-
NVE på Digitalt Museum
NVE s historiske bildemateriale er nå tilgjengelig på Digitalt Museum! Nå er vi i godt selskap blant Norges ledende museer og samlinger og gjør fotografier tilgjengelig fra våre samlinger i en nasjonal database.
-
Kanalforvaltningen rundt 1814
I 1813 fikk Norge sin første embetsmann med tittelen Canal- og Havne-Inspecteur for det Søndenfjeldske Norge. Her presenteres noen brokker av utviklingen i vassdragsforvaltningen opp mot 1814.
-
Dammer som kulturminner
Prosjektet "Dammer som kulturminner" har som mål å presentere et utvalg som viser mangfoldet av damtyper i Norge.
-
Vann- og energiforvaltning : glimt fra NVEs historie
Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) ble grunnlagt i 1921. Men forløperen til NVE kan følges tilbake til 1804, og bruken av våre vassdrag er omtalt i våre eldste lover fra rundt år 1000.