-
022/1 Søgneelva
Vernegrunnlag: Kystnær beliggenhet på Sørlandet. Vassdraget drenerer en markert nord-sør gående sprekkedal og binder sammen det småkuperte heilandskapet i indre deler med det flatere kystlandskapet ved utløpet. Elveløpsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier.
-
022/3 Lona
Vernegrunnlag: Lavlandsvassdrag med kystnær beliggenhet på Sørlandet. Korte elvestrekninger, små og etter forholdene store vann er sentrale deler av et småkupert landskap. Vannfauna inngår som viktige deler av det biologiske mangfoldet. Store kulturminneverdier. Vernet er ledd i verneplanens intensjon om å dekke ulike typer vassdrag.
-
022/5 Kosåna
Vernegrunnlag: Beliggenhet på indre Sørlandet. Sidevassdraget til øvre Mandalselva er sentrale deler av et fjell og heilandskap der elver, vann og myrer følger et variert mønster preget av sprekkestrukturen i berggrunnen. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Restfelt i et ellers sterkt vannkraftutbygget område.
-
024/1 Nesheimvassdraget
Vernegrunnlag: Kystnær beliggenhet på Sørlandet. Lite vassdrag der elver, vann og våtmarksområder har en sentral funksjon. Isavsmeltingsformer, aktive vind- og kystprosesser, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Vernet er et ledd i verneplanens intensjon om å dekke ulike typer vassdrag.
-
025/1 Litleåna ovf. Eptestøl
Vernegrunnlag: Sidevassdraget til øvre Kvina har mange små og mellomstore vann, er deler av et attraktivt fjellområde i Setesdal-Ryfylke heiene. Viktig for friluftslivet. Vassdraget utfyller et område vest for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiane landskapsvernområde.
-
026/2 Taumeelva
Vernegrunnlag: Urørthet. Sidevassdraget til Siravassdraget er, sammen med Njardarheim, sentrale og typiske deler av et attraktivt fjellområde i Setesdal-Ryfylke heiene. Landskapet er variert, har mange små og større vann, og er preget av sprekkstrukturen i berggrunnen. Botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet. Hele feltet ligger nå i landskapsvernområde. Restfelt i et ellers tungt vannkraftutbygget område.
-
018/2 Gjerstadvassdraget
Vernegrunnlag: Vassdragets elver og vann har en sentral funksjon i et variert og tildels kolleformet landskap preget av sprekkestrukturen i berggrunnen. Tilhørende biologisk mangfold inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier særlig i nedre del. Viktig for friluftslivet.
-
018/3 Gjevingelv
Vernegrunnlag: Kystnær beliggenhet på halvøy langs Sørlandets østkyst. Lite, lavtliggende vassdrag med mange små vann og elver er karakteristiske og preger denne type landskap. Tilhørende biologisk mangfold inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Vernet er ledd i verneplanens intensjon om å dekke ulike typer norske vassdrag. Viktig for friluftslivet.
-
018/4 Molandsvassdraget
Vernegrunnlag: Kystnær beliggenhet langs Sørlandets østkyst. Vassdragets elver, vann og våtmarker er sentrale deler av et variert landskap der kulturpåvirkning er en viktig faktor. Botanikk, fuglefauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Vernet er ledd i verneplanens intensjon om å dekke ulike typer norske vassdrag. Viktig for friluftslivet.
-
018/5 Vegårsvassdraget
Vernegrunnlag: Vassdragets elver, vann og våtmarker er viktige deler av et småkupert landskap preget av kulturpåvirkning og av sprekkestrukturen i berggrunnen. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Vassdraget er sterkt kulturpåvirket og omfattende kulturminneverdier er tilknyttet vannsystemet. Viktig for friluftslivet.
-
019/2 Lilleelva
Vernegrunnlag: Kystnær beliggenhet langs Sørlandets østkyst. Vassdraget er langstrakt og sentrale deler av et variert landskap med relativt lite jordbruksareal. Botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Vernet er ledd i verneplanens intensjon om å dekke ulike typer norske vassdrag. Viktig for friluftslivet.
-
020/1 Grimeelva
Vernegrunnlag: Kystnær beliggenhet langs Sørlandets østkyst. Vassdragets elver og mange vann er sentrale deler av et variert heilandskap preget av sprekkestrukturen i berggrunnen, noe som gjenspeiler et uregelmessig og vinklet dreneringsmønster. Vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Vernet er ledd i verneplanens intensjon om å dekke ulike typer norske vassdrag. Viktig for friluftslivet.
-
020/2 Ånavassdraget
Vernegrunnlag: Kystnær beliggenhet langs Sørlandets østkyst. Vassdragets elver og vann er sentrale deler av et variert landskap. Vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Vernet er et ledd i verneplanens intensjon om å dekke ulike typer norske vassdrag. Viktig for friluftslivet.
-
020/3 Tovdalsvassdraget
Vernegrunnlag: Anbefalt type- og referansevassdrag. Tovdalsvassdraget ligger mellom Otra og Nidelva og munner ut i Topdalsfjorden nordøst for Kristiansand.
-
021/1 Njardarheim
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdragsobjektet i øvre deler av Otra er, sammen med Taumeelva, sentrale og typiske deler av et attraktivt fjellområde i Setesdal-Ryfylkeheiane. Landskapet er variert, har mange små og større vann, og er preget av sprekkestrukturen i berggrunnen. Restfelt i et ellers sterkt vannkraftutbygget område. Viktig for friluftslivet. Store deler ligger nå i landskapsvernområde.