-
068/1 Dingja
Vernegrunnlag: Lavlandsvassdrag langs kysten ved innløpet til Sognefjorden. Elver og vann, særlig to større vann i dalen, er sentrale deler av et variert og kontrastrikt landskap. Elveløpsformer, botanikk, fuglefauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet.
-
071/1 Dyrdalselvi
Vernegrunnlag: Urørthet. Kystnær beliggenhet, drenerer til Nærøyfjorden. Vassdraget, med markerte elvestrekninger stedvis i foss og fossestryk, er sentrale deler av et større fjordlandskap med internasjonal verdi. Kort avstand mellom høye alpine fjell og fjord. Elveløpsformer, botanikk og fuglefauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet. Utfyller landskapsvernområde ned til fjorden.
-
071/2 Nærøydalselvi u. Jordalselvi
Vernegrunnlag: Urørthet. Kystnær beliggenhet, drenerer til Nærøyfjorden. Vassdraget, med markerte elvestrekninger stedvis i foss og fossestryk, er sentrale deler av et større, kontrastrikt fjordlandskap av internasjonal verdi. Kort avstand mellom høye alpine fjell og fjord. Berggrunnen, elveløpsformer, aktive prosesser i avsetninger og fjell, fuglefauna og vannfauna inngår som viktige deler av natutmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Utfyller landskapsvernområde.
-
071/3 Nisedalselvi
Vernegrunnlag: Urørthet. Kystnær beliggenhet, drenerer til Nærøyfjorden. Vassdraget, med markerte elvestrekninger stedvis i foss og fossestryk, er sentrale deler av et større, kontrastrikt fjordlandskap av internasjonal verdi. Kort avstand mellom høye alpine fjell og fjord. Elveløpsformer, skredavsetninger, isavsmeltingsformer og botanikk inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet. Hele vassdraget ligger i landskapsvernområde.
-
072/1 Undredalselvi
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdraget, med markerte elvestrekninger blant annet i foss og fossestryk, er stedvis sentrale deler av et større, kontrastrikt fjordlandskap med internasjonal verdi. Kort avstand mellom høye alpine fjell med breer og fjord. Elveløpsformer, aktive prosesser i avsetninger og fjell, isavsmeltingsformer, vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Utfyller landskapsvernområde ned til fjorden.
-
072/2 Flåmselvi
Vernegrunnlag: Anbefalt typevassdrag for regionen. Vassdraget har kilder i de nordlige delene av Hardangervidda, bl.a. omkring Omnsbreen, nord for Hardangerjøkulen. Elva har utløp ved Flåm innerst i Aurlandsfjorden.
-
072/3 Kolarselvi
Vernegrunnlag: Anbefalt type- og referansevassdrag. Kolarselvi ligger på halvøya på sørsiden av Sognefjorden, mellom Lærdals- og Sognefjorden.
-
073/1 Erdalselvi, øvre del
Vernegrunnlag: Vassdragets breer, elver og vann er sentrale deler et landskap med bratte dalsider og store kontraster. Vann og elver i høyfjellet er godt synlige i terrenget, der elva går i kraftig foss og fossestryk. Elveløpsformer, botanikk, fuglefauna og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
073/2 Smeddøla i Lærdalsvassdraget
Vernegrunnlag: Høyfjellsvassdrag på Fillefjell. Vann og elver i høyfjellet er godt synlige i terrenget. Elva ned til dalbunnen går i kraftig foss og fossestryk. Elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
074/1 Utla
Vernegrunnlag: Anbefalt typevassdrag for regionen. Utla har utspring i høyfjellspartiene i de vestlige delene av Jotunheimen.
-
075/1 Feigedalselvi
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdragets elver og vann er sentrale deler av et kontrastrikt landskap med kort avstand mellom høyfjell og fjord. Elveløpet går i kraftige fosser og fossestryk ned mot fjorden. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv og reindrift.
-
075/2 Mørkrisdalselvi
Vernegrunnlag: Anbefalt type- og referansevassdrag. Mørkri hører til de indre fjordstrøk i Sogn. Fra Vest-Jotunheimens breer mellom Jostedalen og Fortundalen renner elva ned mot Mørkrisdalen og ut i Lustrafjorden.
-
077/1 Sogndalselvi
Vernegrunnlag: Beliggenhet mellom Jostedalsbreen og Sognefjorden. Vassdragets breer, elver og vann er sentrale deler av et variert og kontrastrikt landskap fra høyfjell til fjord. Elveløpsformer med tilhørende prosesser, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
077/3 Kvinna
Vernegrunnlag: Flomelv beliggende langs midtre del av Sognefjorden. Vassdragets elver er sentrale deler av et kontrastrikt landskap med kort avstand mellom høyfjell og fjord og med stor variasjon knyttet til nedbørintensitet og avrenning. Kvinnafossen ved utløpet er et markert og attraktivt landskapselement. Vannføringsvariasjoner, elveløpsformer, botanikk og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet.
-
079/1 Tenndalselvi
Vernegrunnlag: Anbefalt type- og referansevassdrag. Beliggenhet langs midtre del av Sognefjorden, med utløp i Sognefjorden.