Skogfoss
Elvekraftverket Skogfoss på vestsiden av Pasvikelva var i drift fra 1964. Byggingen foregikk langs den norsk-russiske grensen under den kalde krigen. En av dammene ligger på russisk side og illustrerer internasjonalt samarbeid i denne perioden. Aggregater og transformatorer er originale.
Gruveselskapet A/S Sydvaranger ønsket allerede rundt 1910 å bygge kraftverk ved en av fossene i Pasvikelva. Dette var vanskelig fordi Norge og Russland eide hver sin side av elva. Like før andre verdenskrig ble spørsmålet om kraftutbygging i Pasvikelva tatt opp igjen. Nå ble planene stanset av den finsk-russiske krigen.
Tyskerne sprengte det meste av kraftforsyningen i Finnmark under tilbaketrekningen i 1944–1945. Etter andre verdenskrig ble således bygging av fem mindre kraftverk prioritert. Kraftoppdekningen i Øst-Varangerområdet var imidlertid for liten og linjenettet i en dårlig forfatning. En utbygging i Pasvik var fortsatt på ønskelisten for å gi kraft både til alminnelig forsyning og til A/S Sydvaranger.
Pasvikelva kommer fra den store innsjøen Enare i Nord-Finland. I 1947 ble det inngått en avtale mellom Sovjet og Finland om regulering av sjøen. Kort etter utløpet fra sjøen renner elva inn i Russland. Paatsjoki som den heter der, har et fall på 50 meter før den etter 30 kilometer kommer til den norske grensen.
Pasvikelva og dens mange sjøer danner grensen mellom Norge og Russland over en strekning på omtrent 110 kilometer og et fall på 70 meter fram til utløpet i Bøkfjorden, en sørlig arm av Varangerfjorden like ved Kirkenes.
Det er ingen store fall i elva, men en rekke små, konsentrerte fosser mellom sjøene. Blant disse er Grensefoss, Hestefoss, Skogfoss, Melkefoss og Skoltefoss. Med et stort nedbørfelt er elva likevel verdifull som kraftressurs både for Norge og Russland. Nedbørfeltet ovenfor Skogfoss er 17 000 kvadratkilometer.
I 1955 startet forhandlinger mellom Sovjet og Norge om kraftutbygging. Forhandlingene ble fullført i 1958. Norge overtok de russiske rettighetene til Skogfoss og Melkefoss i elvas midtre parti. Sovjet overtok de norske rettighetene ved Boris Gleb nær elvas utløp i havet og strekningen med Hestefoss ovenfor Skogfoss. Det russiske kraftverket ved Boris Gleb ble bygd med norske entreprenører og kom i drift i 1963. Boliger, skole, samfunnshus og butikk ble også bygd i Boris Gleb. Hestefoss kraftverk ble satt i drift i 1970. Avtalene medførte ikke forandringer i suvereniteten over noen av områdene. Men begge parter har gitt den annen part adgang til å bygge og drive anleggene som de har i nabolandet. I 1962 ble kraftverket i Boris Gleb koblet inn på linjenettet til Varanger Kraftlag. I begynnelsen var det en ren forbrukerlinje fra Sovjet til Norge.
Den første samkjøringslinjen mellom de to landene ble satt i drift i desember 1971. Kraftuttaket fra det sovjetiske nettet var viktig for den norske beredskapen i området, spesielt inntil Finnmark ble knyttet til samkjøringsnettet i Nord-Norge i 1974. Koblingsanlegget i Boris Gleb ble ombygd i 1986, og dermed var tidligere problemer med dårlig kvalitet på kraften, borte. Det skapte reaksjoner og avisoppslag at deler av fylket var sterkt avhengig av strømleveransene fra Sovjet. Det ble også hevdet at det var betenkelig at NATO-anlegg var avhengig av sovjetisk kraft. Påstandene ble tilbakevist av militære myndigheter som fastslo at anleggene ikke ville bli rammet om russerne kuttet strømmen.
Skogfoss kraftverk ble satt i drift i 1964. Melkefoss kraftverk et lite stykke nedenfor Skogfoss ble satt i drift i 1978. Installasjonen der er på 22 MW, og fallhøyden er 10 meter. Pasvikelva var rik på laks med en egen lakseart. I dag er det ikke laks i Pasvikelva.
I tillegg til de fire kraftverkene på den norsk-russiske elvestrekningen er det tre russiske kraftverk ved elvas øverste 30 kilometer. Russerne overtok selvsagt også kraftressursene der etter at Finland måtte avstå området til Sovjet etter andre verdenskrig. Det har vært organisert samarbeid mellom Norge, Russland og Finland om reguleringen og manøvreringen av Enare og de andre magasinene i vassdraget siden 1959.
Nåværende eier av de norske kraftverkene ved Pasvikelva er Pasvik Kraft AS. Selskapet er heleid av Varanger Kraft AS, som igjen er eid av sju kommuner i Finnmark.
Kraftverket nytter fallet i Skogfoss samt noen stryk mellom Langvatnet og Skogvatnet ovenfor fossen. Fallhøyden er 19,7 meter. Turbinene har til sammen en slukeevne på omtrent 260 m³/s.
Kraftverkets hoveddeler er dammen med flomavledning, inntak, vannveier og kraftstasjon med permanentutstyr. Hovedmagasinet er i Enare sjø, med et magasinvolum på 2 584 mill. m³. I Norge er det kun to kraftverksmagasiner som er større (Svartisen kraftverk og Ulla-Førre-utbyggingen). Enare ligger imidlertid i et svært lavt terreng, og det er derfor mange norske kraftverksmagasiner som har større innhold av energi. Kraftverket karakteriseres som et elvekraftverk. Formålet med oppdemningen er å gi fallhøyde og stabile inntaksforhold.
Det er to dammer ved inntaksmagasinet. Hoveddammen fra 1964 ligger på toppen av Skogfoss. Den er 380 meter lang og 15 meter høy, og ligger dels på norsk og dels på russisk grunn. Det er en platedam i betong flankert av en jorddam med betongkjerne. I dammen er det bunnløp med to luker og tre segmentluker på 5 x 12 meter for flomavledning. Lukene har elektrisk oppvarming for å hindre at de skal fryse fast. Dammen er dimensjonert for et stort istrykk i tillegg til vanntrykket. Det er bygd en sperredam for å stenge sideløpet Mennika.
Denne dammen ligger i på den russiske siden, omtrent to kilometer fra grensen. Fra inntaksmagasinet er det kanal fram til kraftstasjonen, hvorfra det er utløpskanal til elva. Kanalene har en lengde på bortimot én kilometer til sammen. Kraftstasjonen og kanalene ligger på norsk side.
Kraftstasjonsbygningen i tre etasjer er delvis sprengt ned i fjellet for plassering av turbinene. Ellers inneholder bygningen maskinhall, rom for instrumentering etc. Det ble satt inn et nytt kontrollanlegg i 2004. I kraftstasjonen er det to vertikale aggregater. Kaplan-turbinene har en maksimal ytelse på 25 MW hver og ble levert av svenske KMW. Generatorene på 30 MVA ble fabrikkert av Siemens og transformatorene av Per Kure.
Kraftstasjonsbygningen er oppført i betong i en enkel stil og kan meget vel sies å være representativ for epoken og stedet.
Det var avtalene mellom Sovjet og Norge i 1958 som muliggjorde utbyggingen av Skogfoss kraftverk. Dette var under den kalde krigen, og viste at det var mulig å få til en fornuftig avtale mellom to land fra hver side av konflikten. Kraftverket og dets historie inngår i en lokal og i en internasjonal sammenheng. Det lokale består blant annet i en lang tradisjon med kraftproduksjon og kraftforsyning i et vidstrakt område, der Skogfoss kom inn som et betydelig kraftverk. Internasjonalt er det samarbeid over grensene om regulering, kraftutbygging, kraftproduksjon og kraftutveksling. Kraftsamarbeidet mellom Norge og Russland pågår fortsatt.
Et av oppdragene i Sovjet var byggingen av sperredammen ved Mennika. Dette er en av få norske dammer som er plassert utenfor Norges grense. Dette gjør dammen ved Mennika noe spesiell. Ikke spesiell i teknisk henseende, men som en konstruksjon som på 1960-tallet ble bygd bak jernteppet. Skogfoss kraftverk er teknisk sett et representativt norsk elvekraftverk fra 1960-årene. Kraftstasjonen med permanentutstyr fra den tiden er godt bevart og godt vedlikeholdt. Kaplan-turbiner hadde på denne tiden begynt å få innpass i norske lavtrykksanlegg. Til Skogfoss som til flere andre kraftverk var det svenske leveranser. Skogfoss kraftverk har et internasjonalt preg ved at det ligger på grensen mot Russland.
Relatert informasjon
Fylke: Finnmark
Kommune: Sør-Varanger
I drift: 1964
Installasjon: 46,5 MW
Fallhøyde: 19,7 meter
Nåværende eier: Pasvik Kraft AS
Kraftstasjon: I dagen
Magasin: Nei
Antall aggregater: 2
Viktige momenter
- samarbeid Russland og Norge
- vannkraft i grensevassdrag
- uvanlige arbeidsforhold
- kaldt og kjølig klima
- norsk dam i Russland
- elvekraftverk fra 1960-tallet
- originale aggregater og transformatorer
Kilder
Litteratur:
- Forskjellige forfattere (1999): 40-år For felles arbeide i Pasvikvassdraget, 1999. (40 лет единой работъі: инари-па3) (40 vuotta rajavesiyhteistyötä – inarijärven ja paatsjoen säännöstely)
- Mikkelsen, Anstein (1988): Med lys over landet. Glimt fra Varangerhalvøyas Kraftselskap og Varanger Kraftlag A/L gjennom 50 år. Varanger Kraftlag A/L, Vadsø.
- Sør-Varanger Museum i Kirkenes (2005): Det grenseløse vannet. Internettutstilling (www.pasvikelva.no).