174/1 Elvegårdselva
Vernegrunnlag: Beliggenhet i Harstad-Lyngenområdet. Vassdragets breer, markerte elver og dominerende vann er sentrale deler av et kontrastrikt landskap. Elveløpsformer bl.a. i kalksteinsgrotter isavsmeltingsformer, botanikk, vannfauna og fugleliv inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
Elvegårdselva ligger i området mellom Gratangen i nord, Sverige i sørøst og indre del av Ofotfjorden i sørvest. Vassdraget drenerer mot sørvest og har utløp ved Bjerkvik innerst i Herjangsfjorden, en indre fjordarm til Ofotfjorden.
Øvre del av vassdraget har to hovedgreiner som drenerer henholdsvis Grasdalen og Bukkedalen. Disse renner sammen ovenfor Storforsen innerst i Vassdalen ca. 280 moh. Herfra renner elva i variert løp gjennom Vassdalen til Hartvikvatnet og videre til utløpet.
Ved vernet ble det lagt vekt på at Elvegårdselva både geomorfologisk, limnologisk og ornitologisk, er representativ for regionen. Verdien som typeverdi ble fremhevet. Sammen med Spansdalsvassdraget utfyller disse vassdragene hverandre som typeområde.
Under innlandsisens tilbaketrekning ble det etablert flere løsmasseavsetninger som har hatt betydning for utviklingen av landskapet. Dalføret har tydelige terrasser i ulike nivåer. Disse har gitt grunnlag for jordbruk, flere er oppdyrket. Ovenfor Hartvikvatnet ligger blant annet et iskontaktdelta 90 moh. Herfra har elva transportert løsmassene videre, og videreutviklet Hartvikvatnets delta, som har fin flommarkskog.
Fjell‑ og heilandskap dekker største delen av feltet. Myrarealet er svært lite. Dalen er skogrik og domineres av bjørk.
En offerplass og minner fra nyere tid utgjør til sammen et bredt spekter av samiske kulturminner. Elvegårdselva er en del av et større terreng som strekker seg inn i Sverige er velegnet for friluftsliv.
Fotosider:
174-1_Elvegårdselva_Gamberget_fotoside.pdf